Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.5.2024
Anne Sorvari

Kokeiluilla ja kohtaamisilla kohti kampuslähtöistä kasvuyrittäjyyttä  

Eipä matka kohti kasvuyrittäjyyttä niin helppoa tietenkään ole, mutta kokeilut ja kohtaamiset kasvuyrittäjyyspolun alussa mahdollistavat nopeamman alun ja kasvun. Tarvitaan uskallusta kokeilla ja testata uusia kasvuun tähtääviä liiketoimintamalleja uusien tiimien, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kera. 

Oulun korkeakoulut ovat Oamkin johdolla luomassa uusia toimintoja startup- ja kasvuyrittäjyyden edistämiseksi jo opintojen aikana. Kasvuyritykset ja yrittäjyysosaaminen eivät synny tyhjiössä, vaan siihen tarvitaan koko yhteisöä. 

Yrittäjät ovatkin olleet mukana useissa toiminnoissa mentoreina, asiakkaina, osallistujina ja kanssayrittäjinä. Haluamme kutsua teidät muutkin mukaan eri tapahtumiimme tukemaan opiskelijoitamme kasvurittäjyyden polulle. Startup Weekend -tapahtumissa työstetään uusia liiketoiminta-aihioita, Slush Oulu Community Side Eventissä tutustutaan uusiin ihmisiin opiskelijoiden startup-pitchien lomassa ja POHJAT-yrittäjyysviikolta löytyy kattava valikoima erilaisia tapahtumia. Dine & Disrupt -tapahtumissa startup-yrittäjät ovat valokeilassa jakamassa arvokkaita tarinoitaan, jotka toimivat tehokkaina oppitunteina opiskelijoille.  

Startup-ekosysteemin aktivointi ja vahvistaminen ovat Oulun innovaatioallianssin startup-ohjelman fokuksessa nyt uudella sopimuskaudella. Ekosysteemi ei synny tyhjiössä, vaan sen perustana ovat yrittäjät, opiskelijat, työssäkäyvät yrittäjyydestä kiinnostuneet sekä kaikki, ketä uudet kohtaamiset, kokeilut ja yrittäjyys kiinnostaa. 

Startupin määritelmä vaihtelee, mutta etenkin alkuvaiheessa se etsii ja testaa nopeasti skaalautuvaa liiketoimintamallia, jonka löytämisen ytimessä ovat nopeat kokeilut. Kellään yritysvalmentajalla tai asiantuntijalla ei ole varmaa vastausta siihen, toimiiko tietty liiketoimintamalli. Vastaus tähän löytyy markkinoilta. Nopeat kokeilut mahdollistavat tehokkaan etenemisen oikeaan, markkinavetoiseen suuntaan. Näihin kokeiluihin tarvitaan testiasiakkaita, joten jos haluat yrittäjänä silottaa opiskelijatiimiemme tietä, toivomme, että otat startupeja työstävät opiskelijamme lämmöllä vastaan kehittävää palautetta antaen.  

Yhdessä teemme Oulusta hyvän paikan yrityksille kasvaa. Oulun kaupunki monin tavoin edistää kasvuyrittäjyyttä, ja muun muassa tukee kokeiluja myöntämällä Proof-of-Concept rahoitusta Oulun yliopiston, Oamkin ja OSAO:n kanssa.  

Yrittäjät, te olette suunnannäyttäjiä, opiskelijoidemme idoleita. Esimerkillänne on suuri merkitys. Kehitetään yhdessä Oulusta Suomen paras paikka kasvattaa myös korkeakoululähtöisiä yrittäjiä. Koko kylä kasvattaa, myös kasvuyrittäjiä. 

Seuraava Startup Weekend Oulu järjestetään 11.-13.10.2024. Tämä kaksi kertaa vuodessa järjestettävä tapahtuma kokoaa ihmiset eri taustoista uusien yritysaihioiden ympärille verkostoitumaan, tekemään kokeiluja ja haastamaan itseään yhden viikonlopun aikana. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Anne Sorvari