3.7.2024

Kotimaista ruokaa ja huoltovarmuutta

Viime aikoina on taas puhututtanut erilaiset hybridivaikuttamiset ja niiden kohteet sekä yhtenä vakavana esimerkkinä murrot vesilaitoksiin. Ilmeisesti varoittelut siitä, että tämän tyylistä toimintaa tulemme näkemään jatkossakin lisääntyvässä määrin ovat olleet aiheellisia. Tarkkana saa olla jokainen toimija ja omituisista kulkijoista kannattaa laittaa tietoja ylös. Mitä kaikkea vielä tulemmekaan näkemään?

On ollut myös keskustelua huoltovarmuudesta useammasta eri näkökulmasta ja muun muassa yritysten raaka-aineiden saatavuudesta kriisitilanteessa sekä kuljetusten järjestämisestä. Käytetäänkö rautatietä vai kuljetetaanko kumipyörillä.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt meidänkin maakuntaamme koskettava asia ruoasta ja sen merkityksestä poikkeustilanteissa. Kotimainen ja maakunnan oma tuotanto nousee arvoon arvaamattomaan siinä kohtaa, jos tuonti ulkomailta vaikeutuu.

Nyt onkin jokaisen syytä miettiä, mitä ostoskoriin kaupassa laittaa, suosiiko kotimaista vai ostaako muualla tuotettua. Kotimaisen ja maakunnassa tuotetun ostaminen varmistaa tuotannon säilymisen ja kehittymisen alueellamme. Näistä tuottajista sekä elintarvikealan yrittäjistä moni on myös yrittäjäjärjestön jäsen eli ostetaan omilta.

Näin Farmari-näyttelyn kynnyksellä onkin jokaisella oiva tilaisuus käydä taas tutustumassa alkutuotantoon ja kotimaisen ruoan tekijöihin Seinäjoki areenassa. Sieltä löytyy hyvä kattaus alueenkin toimijoita ja samalla voi palauttaa mieliin, mistä se ruoka pöytään oikein tuleekaan. Eikä mikä tahansa ruoka, vaan puhdas suomalainen ruoka.  

Mukavaa ja lämmintä kesää kaikille, muistetaan sinne grilliinkin laittaa omassa maassa tuotettua!

JANI TAKAMAA

toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät