Etelä-Savon Yrittäjien blogi
29.5.2024
Carita Haapamäki

Miksi EU-vaalit ovat yrittäjälle tärkeät?

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona 29.5. Miksi näissä vaaleissa äänestäminen on tärkeää, vaikka EU ja sen lainsäädäntö tuntuu monista olevan todella kaukana omasta arjesta?

Siksi, että maakunnissa ja kunnissa toimeenpannaan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. Lainsäädäntöä luodaan pitkälti kunnille ja sitä kautta kunnissa asuville ihmisille ja niissä toimiville yrityksille. Meille jokaiselle. Nyt vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi.  

Yrittäjät haluavat kilpailukykyisen, yrittäjämyönteisen ja hyvinvoivan Euroopan unionin. EU:n on oltava vahva kansainvälinen toimija ja tavoitehakuinen sisämarkkinoiden vahvistaja, jossa on vakaa toimintaympäristö. Yrittäjät ja yritykset luovat Eurooppaan vaurautta ja hyvinvointia.

Kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Euroopan unioni on edellytys myös eteläsavolaisten pk-yritysten kasvulle, elinvoimaiselle Etelä-Savolle.

EU:ssa voidaan tehdä paljon yrittäjyyden olosuhteiden parantamiseksi – tai niiden vaikeuttamiseksi

EU on viime vuosina vaikuttanut mm. kuntien energia- ja vesihuoltoon, jätehuoltoon, maankäyttöön ja kaavoitukseen, joukkoliikenteen järjestämiseen, investointeihin, lupa-asioihin sekä julkisiin hankintoihin. Lisäksi EU:lla on merkittäviä alue- ja kuntavaikutuksia esim. aluepolitiikan, maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan sekä digilainsäädännön saralla. Ei siis todellakaan ole ihan sama, mitä EU:ssa tehdään ja päätetään – ja ketkä meitä siellä edustavat.

Jopa 80 prosenttia suomalaisia pk-yrityksiä koskevasta uudesta sääntelystä on EU-lähtöistä. Tulevien päättäjien onkin ymmärrettävä yrittäjyyttä, pk-yritysten toimintaympäristöä sekä päätösten vaikutusta niihin. Tarvitsemme Euroopan parlamenttiin edustajia, jotka ymmärtävät yrittäjyyden merkityksen Suomelle ja laajemmin eurooppalaiselle hyvinvoinnille ja myös turvallisuudelle.

Europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 9.6.2024 ja ennakkoäänestysaika on kotimaassa 29.5.–4.6.2024. Euroopan parlamenttiin valitaan 15 suomalaista euroedustajaa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Vaalipiiri on koko Suomi.

Suomalainen yksinyrittäjä ja pk-yrittäjä tarvitsee puolustajansa.

Muistathan äänestää!

Muita kiinnostavia aiheita

Carita Haapamäki