Jarmo Nahkalan blogi
KPY-blogi
7.6.2024
Jarmo Nahkala

Muutoksen tuulet puhaltavat

Talvi on ollut pitkä ja kylmä, lumi tuli maahan jo aikaisin ja hitaasti kevät sen söi. Monelle yritykselle kyyti on ollut kylmää, talous supistuu ja kilpailu kovenee. Tunteita on kuumentanut viime kuukausina tämä ammattiyhdistysliikkeen järjestämä demokratian vastainen erikoisoperaatio.

Nämä vastuuttomat lakot ovat tehneet valtavan loven kansantalouteen ja aiheuttaneet merkittäviä vaikeuksia yrityksille. Onneksi hallitus ei antanut periksi painostuksen alla, vaan piti kiinni sille kuuluvasta oikeudesta lain valmisteluun. Poliittisia- ja tukilakkoja rajoittava, ja laittomista lakoista aiheutuvia korvauksia koskeva lainsäädäntö on jo hyväksytty eduskunnassa. Voimaantulon ajankohtaa ei vielä ole päätetty.

Osa työelämän uudistuksista on nyt saavutettu, ja mm. paikallisen sopimisen lainvalmistelu on vielä käynnissä. Maan hallituksen suunnitelmat työelämän uudistamiseksi ovat merkittäviä, mutta eivät mitenkään radikaaleja, vaikka ay-liike niin väittää. Perustotuus kuitenkin on se että, työnantajat ja työntekijät tarvitsevat toisiaan ja asiat lopulta sovitellaan käytäntöön työpaikoilla.

Muutoksen tuulet puhaltavat myös meillä Keski-Pohjanmaan Yrittäjissä. Toimitusjohtajamme Mervi Järkkälä on päättänyt lopettaa pitkän, jo kunnioitettavan 37 vuotta jatkuneen työuransa järjestön palveluksessa. Valtavasti on tapahtunut sen jälkeen, kun Mervi tuli toimistolle töihin vuonna 1987. Silloin yhdistyksellä oli alle tuhat jäsentä ja talous oli kuralla, hallituksen jäsenet olivat joutuneet henkilökohtaisesti takaamaan yhdistykselle otetun lainan. Jonkin aikaa toimistotyöntekijänä oltuaan, Mervi rohkaistui ottamaan vastaan hänelle tarjotun toimitusjohtajan tehtävän. Mervi on hoitanut työnsä ahkerasti, sitoutuneesti ja positiivista energiaa ympärilleen jakaen. Itsekin olen lukuisia kertoja saanut aurinkoisen huomenen toivotukset räntäsateesta huolimatta. Hän on tehnyt työnsä yrittäjämäisellä asenteella viikonpäivistä tai vuorokauden ajoista välittämättä.

Itsekin työnantajana toimiessani arvostan vilpittömästi tuonkaltaista ahkeruutta ja sitoutuneisuutta. Nyt Mervin väistyessä, jäsenmäärä on 2300. Yhdistys työllistää toimitusjohtajan lisäksi vakituisesti kolme työntekijää ja hanketyöntekijän. Talous on vakaalla pohjalla.

Kiitos Mervi merkittävästä työstäsi yrittäjyyden puolesta, ja jos yrittäjäksi päädyt, niin muista että tähän hienoon järjestöön kannattaa ehdottomasti kuulua !

Jarmo Nahkala,
K-P:n Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja

Jarmo Nahkala