Yrittäjän puolella
21.8.2023
Jussi Pirhonen

Nuorten johtoryhmän välitilinpäätös – mitä meille kuuluu

Keskustanuorten ex-puheenjohtaja kysyi onko nuorten yrittäjien puheenjohtajuus täysipäiväinen rooli (ja täten myös palkallinen)? Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajuus nimittäin on, mutta toki roolikin on erilainen kuin meillä. Tämä kysymys sai minut kuitenkin miettimään mitä kaikkea tekisinkään, jos tätä olisi mahdollista tehdä ns. täysipäiväisesti. Ja siitä yrittäjänsiltaa pitkin päädyin kurkkimaan himpun taaksepäin: mitä kaikkea nuorten johtoryhmä onkaan touhunnut viime aikoina.

Ensin kuitenkin kiteyttäisin tämän päivän nuorten yrittäjien toiminnot rujosti näin:

  • paikallisyhdistyksissa nuoret voivat järkkäillä kevyitä afterworkkejä yms, ei mitään kovin virallista, mutta hemmetin tärkeää (eli yhteisön kehittäminen)
  • useimmissa aluejärjestöissä nuorilla on oma johtoryhmä, jolla voi olla näppinsä pelissä useammassakin aluejärjestön tapahtumassa (eli yhteisön kehittäminen (jatkossa toivottavasti myös vaikuttaminen))
  • Suomen Yrittäjissä nuorten johtoryhmä keskittyy pitämään nuorten puolia ympäri Suomen, sekä vaikuttamistyöhön: sisäisesti järjestön kehittämiseen, sekä poliittiseen vaikuttamiseen.

Tässä muutama maistiainen mitä SY:n nuorten johtoryhmässä on touhuttu viimeisen 1,5 vuoden aikana:

Nuorten vaikuttajien koulutus

2023 SY järjesti perinteisen historian ensimmäisen vaikuttajakoulutuksen nuorille. Paikkoja oli rajoitetusti, ja ne loppuivat todella nopeasti (ole siis nopea ensi vuonna!). Nuoret haluavat vaikuttaa, ja sitä kannattaa tukea. Aivan loistava konsepti, josta on pakko antaa extra creditit idean emännälle, Suomen Yrittäjien vpj Jenni Parpalalle.

Poliittinen vaikuttaminen

Erillinen tapaaminen on toteutettu mm. Petteri Orpon (kok), Oras Tynkkysen (vihr), Petri Hurun (ps), Eeva Kallin (kesk), Pia Hiltunen (sdp), Sanni Grahn-Laasonen (kok), Antti Häkkäsen (kok), Ville Tavion (ps), Matias Marttisen (kok) ja Heidi Viljasen (sdp).

Nuorten Yrittäjien Lounge @ SuomiAreena

Johtoryhmämme organisoi muutaman päivän ajan SuomiAreenassa loungea, jonne kutsuimme mm. poliittiset nuorisojärjestöt. Erinomainen ja vähintäänkin erittäin lungi tapa tutustua ja vaihtaa ajatuksia. Eli miltein kaikkien poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa on skumppaa kilistelty ja ajatuksia vaihdettu.

Suomen Yrittäjien tapahtumien & kokousten kuokkiminen, sekä toimiston ihmisten häirintä

Välillä ihan kutsustakin on nuorten sanomaa päästy päristelemään mm. Suomen Yrittäjien hallituksen strategiakokouksessa, järjestöfoorumilla ja toimitusjohtajapäivillä. Lisäksi kokouksissamme on käynyt sparrailemassa mm. Yrittäjien viestintähefe Janika Tikkala, Sir Laki Janne Makkula, markkinointipäällikkö Eija Sinisalo ja kaupallinen johtaja Kimmo Ilmavirta.

Kunnallisjohdon seminaarin ständi

Lahden KUJOon menimme takki auki pitämään ständiä. Ajatuksena oli sparrailla kuntien ja kehitysyhtiöiden päättäjien kanssa nuorten roolista heidän strategioissaan. Annoimme 55 000 syytä panostaa nuoriin. KUJOa kokeilimme osin myös Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhusen kannustuksesta, joka vieraili aiemmin johtoryhmämme kokouksessa.

Yrittäjäpäivien etkot

Tampereella järjestimme yrittäjäpäivien perjantai bileiden etkot paikallisen nuoren ravintoloitsijan, sekä Pirkanmaan nuorten kanssa. Kasvomaalauksista alkaen kaikki vimpan päälle! Porissa Satakunnan Nuoret ottaa roolia, ja järjestää Färjäämöllä rivakan puoleiset 10 h etkot perjantaina 6.10.

Get Together

Kaikille avoin nuorten järjestämä Suomen Yrittäjien KOVIN tapahtuma (ainakin NPS:sän mukaan). Tästä emme (valitettavasti) voi johtoryhmänä ottaa kunniaa, vaan GETTO on järjestävän alueen nuorten käsialaa (toimistoa unohtamatta). Meidän johtoryhmä on kuitenkin vahvasti hengessä mukana.😀

Eli kiitos kysymän – meillä menee ihan mukavasti.🙂

Ja NYT! Jos tuntuu, että haluat kasvaa vaikuttajaksi jolle yllä olevat tohinat maistuisi, niin mukaan vaan! Alueet etsivät aikalailla jatkuvasti innokkaita nuoria mukaan johtoryhmiin, sekä Suomen Yrittäjien johtoryhmään järjestetään haku aina parin vuoden välein. Tietoa seuraavan haun ajankohdasta tulee todennäköisesti hyvin pian!

Muistakaa vaikuttaa!

-Jussi

Suomen Yrittäjien Nuorten yrittäjien verkoston johtoryhmän puheenjohtaja

Markkinointitoimisto Tovarin päävaikuttaja

Jussi Pirhonen