Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
20.6.2024
Toni Forsblom, Suomen kesä on pilalla ilman yrittäjiä

Suomen kesä on pilalla ilman yrittäjiä

Matkailu- ja lomakesä on alkanut. Yöpymisten määrällä mitattuna Varsinais-Suomen vuodentakainen kesäkausi oli vilkkain 30 vuoteen. Kasvua hyvään kesään 2022 verrattuna oli kolme prosenttia.

Varsinais-Suomessa turistilla on paljon nähtävää: historiallisen ravintolakaupunki Turun vetovoima lisääntyy vuosi vuodelta. Varsinaissuomalaiset helmet kuten Salon Mathildedal, Somerniemen kesätori, Aurajoen matkailutie kohti saviseutua sekä tietenkin ainutlaatuinen saaristo rengasteineen tarjoavat elämyksiä ja nähtävää. Kotikuntani Naantali on kotimaisten kesäkaupunkien aatelia.

Isot turkulaiset kesätapahtumat Tall Ships Race ja Ruisrock tuovat kaupunkiin jälleen satoja tuhansia kävijöitä tuoden laajasti euroja ja työllistäen monipuolisesti alueen yrittäjiä.

Turismilla ja matkailulla on valtava potentiaali Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen Yrittäjät on pitänyt esillä muun muassa koulujen aloituksen myöhentämistä, lentoaseman ympärivuorokautisuuden varmistamista, EU-rahan suuntaamista saariston matkailusesongin ympärivuotisuuden tukemiseksi sekä saaristomatkailun nostamista kansalliseksi matkailun kärjeksi. Yksi tervetullut uudistus tänä kesänä on, että yhteysalusyhteyksien liikennöintiä pidennettiin viikolla niin, että rengastie on ajettavissa 8. syyskuuta asti.

Jotta varsinaissuomalainen matkailuelinkeino voi kukoistaa, työvoiman saatavuuden haasteet on kyettävä ratkaisemaan. Moni alueemme sesonkipainotteinen yrittäjä on ollut aidoissa vaikeuksissa, sillä rekrytointi on ollut vaikeampaa kuin koskaan.

Varsinaissuomalaisen turistin on hyvä muistaa, että jos lomamieli jostain syystä kaihoaa ulkomaan kohteisiin, maakunnan oma lentoasema on paras lomallelähtöpaikka. Käyttämällä Turun kenttää varmistamme sen säilymisen.

Ongelmia varsinaissuomalaiseen matkailukesään saattaa aiheuttaa Turun ja Helsingin välisen junaliikenteen katkeaminen viideksi viikoksi keskellä parasta matkailusesonkia Espoon kaupunkiradan rakennustöiden takia. Toivottavasti tämä ei hankaloita maakunnan saavutettavuutta liiaksi ja karkota kansainvälisiä matkustajia.

Lukuisille yksin- ja pienyrittäjille kesä ei ole lomailun aikaa. Kausipainotteiset ravintolat, vierasvenesatamat, jäätelökioskit, matkailuyritykset, majoituspalvelut, laiturifirmat, mökkitalkkarit, torimyyjät, marjatilat ja kivijalkakaupat tarjoilevat kotimaisille ja ulkomaisille lomalaisille palveluja, nähtävää ja koettavaa itseään säästämättä.

Yrittäjien paikallisyhdistykset taas ovat mukana kotikuntiensa kesätapahtumissa ja -toreilla sekä erilaisissa tempauksissa ympäri maakunnan ja varmistavat näin kuntien elinvoimaa.

Yhtä tärkeää kuin lomailla ja palvella kesänviettäjiä, on muistaa, että me varsinaissuomalaiset kuluttajat tuemme kotikuntamme ja -maakuntamme elinvoimaa parhaiten suosimalla paikallisia yrityksiä ihan tavallisessa arjessa. Jättämällä eurot kotiseudulle varmistamme sen elinvoiman ja työpaikat.

Ilman innovatiivisia yrittäjiä Suomen kesä olisi pilalla. Sään jumalten ohella kuluttajilla on iso merkitys varsinaissuomalaisen lomakesän onnistumisessa.

Toni Forsblom
yrittäjä, Forsport Oy
puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Mielipidekirjoitus on julkaistu 20.6. Turun Sanomissa.

Toni Forsblom