Yrittäjän puolella
27.3.2020
Anssi Kujala

Suurinta yrittäjäjoukkoa ei saa unohtaa

27.3.2020 | 8:25

Eduskunta hyväksyi vuoden 2020 lisätalousarvion 26.3.2020.

Päätöksen mukaan valtio suuntaa suoriin yritystukiin koronavirustilanteessa yhteensä miljardi euroa. Summasta 700 miljoonaa euroa on tarkoitettu Business Finlandin myöntämiin avustuksiin ja 300 miljoonaa euroa ELY-keskusten myöntämiin avustuksiin. Aivan erinomainen päätös ja moni yrittäjä kiittää tästä, niin myös yrittäjäjärjestö. 

Summa on huomattava, mutta sisältää vakavan puutteen ja huolen, jota täydentää erilaisten viestien epäselvyys ja myös huhupuheet.

Moni tuki ei nimittäin kohdennu yksinyrittäjille.

Maassamme on tällä hetkellä noin 286 000 yritystä, joista noin 187 000 on yksinyrittäjiä. Kaikista yrityksistä noin kaksi kolmesta on yksinyrittäjiä. 2000-luvulla yksinyrittäjien määrä on kasvanut yli 60 000. Yrittäjien määrän kasvu tällä vuosituhannella on perustunut yksinyrittäjien määrän kasvuun. Se on ollut itseasiassa työelämän merkittävimpiä trendejä.  Yksinyrittäjyyden merkitys työllisyydelle on Suomessa huomattavasti tärkeämpi kuin muissa Pohjoismaissa.

Koronakriisin seurauksena isolla osalla yksinyrittäjistä tilaukset ja työt loppuivat kuin seinään. Tulovirta tyrehtyi muutamassa päivässä, mutta kulut juoksevat. Oma toimeentulo saattoi loppua saman tien. Se ei ollut näiden yrittäjien syy.

On varmaa, että koronakriisistä toipuminen kestää pitkään. Hallitus on tähän mennessä esittänyt kaksi tukipakettia yrityksille kriisistä selviytymiseen. Näiden pääpaino on toistaiseksi ollut lainoissa, takauksissa ja maksujen siirrossa eteenpäin. Olen varma, että tervekin yritys on haasteissa kun kriisin jälkeen kysyntä ei ole palannut normaalille tasolle ja siirretyt maksut erääntyvät ”korkojen” kera. Nyt pitää tunnustaa, että tarvitaan suoria tukia yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Niitä pitää osoittaa myös yksinyrittäjille.

Työttömyysturvan tarjoaminen yrittäjille on maan hallitukselta hyvä kädenojennus. Mutta samaan aikaan olisi suoranaista hölmöyttä sanoa yli 180 000 yksinyrittäjälle: lopettakaa tekeminen ja ahkeruus.

Yksinyrittäjien passivoitumisella olisi valtava vaikutus maan työttömyyteen, kotimaiseen kulutukseen ja kriisin jälkeiseen jälleenrakennuksen aikaan. Kaikki yritykset ovat tärkeitä, mutta yksinyrittäjät odottavat nyt maan hallitukselta lisätoimia. Mikäli ainoa toimenpide yksinyrittäjille on työttömyysturvan piiriin sysääminen, hallitus osoittaa siinä lyhytnäköisyyttä ja näköalattomuutta yrittäjyyttä kohtaan. Suurikin on ollut joskus pieni.  

Emme saa tehdä sitä virhettä, että unohdamme tässä kriisissä yksinyrittäjät.

Suomen Yrittäjät odottaa hallitukselta ripeästi suoraa tukea yksinyrittäjille kriisistä selviytymiseen.  Tiedämme myös, että hallituksen piirissä huoli on otettu vakavasti ja asiaa valmistellaan. Luotamme siihen, että syntyy ratkaisu jossa tuki on yrittäjyyteen kannustava ja siitä voidaan tehdä ripeästi päätökset. On tärkeää, että tämä myös viestitään selkeästi yrittäjille.

Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät ry

Anssi Kujala