9.11.2021
Heikki Risikko

Työvoimapulaan tarvitaan kaikki keinot avuksi

Pohjalaismaakunnissa on Suomen paras työllisyystilanne. Kääntöpuoli tässä on se, että meillä alkaa olla myös kaikista pahin pula osaavasta työvoimasta.

Ammattibarometri listaa pula-ammateiksi jo yli 70 ammattinimikettä sekä Pohjanmaan että Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Eniten tarvittaisiin osaajia soteen ja metallialalle, mutta muitakin ongelma-aloja löytyy.

Osaajapula on alueellamme selkeä kasvun este. Kyseessä on siis vakava ongelma.

ISOMMAT LÄÄKKEET TILANTEESEEN löytyvät automatisaatiosta, digitalisaatiosta, koulutuksesta ja työperäisestä maahanmuutosta. Kovin nopeita ratkaisuja ne eivät valitettavasti ole.

Siksi tarvitaan myös muita keinoja, kuten pohjalaisten paluumuuttoa takaisin synnyinseudulle. Oman kokemukseni mukaan täältä opiskelujen ja töiden perässä vaikkapa eteläiseen Suomeen muuttaneet pohjalaispariskunnat harkitsevat paluumuuttoa lähinnä kahdessa elämäntilanteessa.

Silloin, kun lapset ovat aloittamassa koulun tai kun he alkavat muuttaa pois kotoa. Jälkimmäisessä tilanteessa paluumuuttoa harkitsevalla pariskunnalla saattaa olla jo tarve olla tukemassa omia vanhempiaan hieman lähempänä.

OSAAVAA TYÖVOIMAAA SAATTAISI löytyä myös eläkkeellä olijoista. Juuri julkistettu Kevan teettämä tutkimus kertoo, että Etelä-Pohjanmaalla 9 % ja Pohjanmaalla 3 % tekee palkkatyötä eläkkeen ohella.

Huomattavasti useammat olisivat kiinnostuneita tekemään työtä eläkkeen ohella: eteläpohjalaisista 34 % ja pohjalaisista 28 %.

Kokeilemme yhdessä Eläkkeeltä töihin -projektin kanssa löytyisikö alueeltamme lisää työintoisia eläkeläisiä ja työnantajia, jotka heitä haluaisivat palkata.

Tervetuloa seuraamaan asiaa käsittelevää tilaisuutta Seinäjoki Areenalle tai verkkoon ensi viikon keskiviikkona 17.11. kello 13.00. Ilmoittautumistiedot löytyvät täältä.

Heikki Risikko