Yrittäjän puolella
20.3.2020
Anssi Kujala, Mika Hämeenniemi

Yksinyrittäjä – autamme ja tuemme sinua kriisissä

20.3.2020 | 16:21

Koronakriisistä syntyneet vaikutukset talouteen ovat edenneet nopeasti ja voimakkaasti. Asiakkaat ja tilaukset vähenivät suurella osalla yksinyrittäjistä muutamassa päivässä, monella jopa täysin. Suomen Yrittäjät on vaatinut nopeaa reagoimista ja tehnyt viikon sisällä useita esityksiä, joilla auettaisiin ongelmiin joutuneita yksinyrittäjiä ja koko yrittäjäkenttää. 

Suomen hallitus esitti 20.3. mittavan 15 miljardin euron tukipaketin, jolla on tarkoitus estää yrityksiä ajautumasta konkurssiin ja ihmisiä massatyöttömyyteen koronavirustilanteen aiheuttaman ahdingon vuoksi. 

Yksinyrittäjille esityksessä on paljon hyvää. Keskeisintä on, että hallitus vahvistaa yrittäjän työttömyysturvaa. Liikevaihtonsa menettänyt yrittäjä voi saada määräaikaisesti työttömyysturvaa ilman, että yritystoiminta pitää ajaa alas. Yrittäjät esitti erityisesti yksinyrittäjille suunnattua yrittäjäturvaa hallitukselle keskiviikkona. Hallituksen malli vastaa pääosiltaan Yrittäjien ehdotusta. Vaadimme, että järjestelmä tulee saada voimaan pikavauhtia. Sen tulee olla yksinkertainen ja byrokratialtaan minimaalinen.

Avasimme viikko sitten Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston. Kokosimme sinne keinoja ja toimenpiteitä, jotka auttavat sinua pääsemään yli ahdingosta. Päivitämme sivuja sitä mukaa, kun tiedot tarkentuvat. Sivustolla on tietoa muun muassa nästä aiheista: verotus, rahoitus, yritysten väliset sopimukset, talousvaikeudet, korvaukset, yritystoiminnan vakuutukset. 

Tässä poikkeuksellisessa ja haastavassa tilanteessa on luonnollisesti ilmassa avoimia kysymyksiä ja huolta. Tärkeintä on muistaa, että kysymysten kanssa ei tarvitse eikä pidä painia yksin. Neuvoa ja apua on tarjolla.

Eri kanavia avun saamiseksi:

Suomen Yrittäjät tekee kaikkensa, että pääset tämän kriisin yli.

Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Mika Hämeenniemi
toimialapäällikkö
Suomen Yrittäjät

Anssi Kujala
Mika Hämeenniemi