Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.2.2024

Yrittäjyyden maakunta myös tulevaisuudessa?

Etelä-Pohjanmaa on tunnettu vahvasta yrittäjyydestään ja aktiivisesta yritystoiminnastaan. Alueen elinkeinorakenne on monipuolinen, löytyy maataloutta, teollisuutta, kauppaa kuin palvelualojakin. Yritysten merkitys on moninainen. Ne luovat työpaikkoja, tuovat verotuloja, luovat innovaatioita ja uusia tuotteita, jotka edistävät kilpailukykyä ja alueen houkuttelevuutta.

Maakunnan yrittäjyyden voimavara piilee yritteliäissä ja sitoutuneissa ihmisissä. Yrittäjyys on osa alueen identiteettiä, ja yrittäjät ovat usein aktiivisesti mukana paikallisten toimijoiden verkostoissa ja kehityshankkeissa. Tämä luo positiivista ilmapiiriä ja yhteisöllisyyttä. Yritykset työllistävät merkittävän osan alueen asukkaista ja luovat hyvinvointia meille kaikille.

Viime viikolla julkaistu pk-barometri ei antanut kovin mairittelevaa kuvaa maakunnan yritysten tilanteesta. Kasvuhakuisuutta on vähän, investointeja saisi olla enemmän, vientiä harjoittavia yrityksiä kaivataan ja eläköityvien yrittäjien yrityksille pitäisi löytää jatkajia kiristyneessä rahoitustilanteessa.

Haasteita siis riittää tulevaisuudessakin. Olemmeko houkutteleva alue yritysten näkökulmasta? Voisiko jotain tehdä paremmin? Millä varmistetaan yrittäjyyden jatkuminen vahvana myös tulevaisuudessa?

Näitä kysymyksiä on varmasti meidän jokaisen syytä pohtia ja miettiä ratkaisuja yrittäjyyden edellytysten parantamiseen omalta osaltamme.

Väitän, että asiat eivät ole niin hyvin, kuin ne voisivat olla. Vastaan on viime aikoinakin tullut epäkohtia, joilla hankaloitetaan yritystemme toimimista alueella. Milloin julkisen sektorin hankintojen epäreilun kilpailuttamisen tai inhouse-yhtiöiden käyttämisen muodossa. Myös tarvittavien luvitusten ja hakemusten suhteettoman pitkät käsittelyajat eri instansseissa vaikeuttavat investointien toteuttamista alueella.

Nämä kaikki ovat sellaisia asioita, jotka ovat jonkun ihmisen käsissä. Jonkun hoidettavissa ja jonkun laitettavissa toimeksi. Jotta Etelä-Pohjanmaa pärjää kilpailussa ja pysyy elinvoimaisena, yrittämistä ja sen edellytyksiä ei voi vaikeuttaa ja jarruttaa.

Maakunta on juuri niin hyvä yrittäjyyden alusta kuin siitä itse teemme, ei kukaan muu tule sitä tänne tekemään. Voimme itse päättää teemmekö laajasti yhteistyötä asian eteen ja luomme ne parhaat edellytykset tässä maassa yrittää ja menestyä. Mielestäni tähän kannattaisi pyrkiä.

Vain yhdessä toimimalla voimme luoda vahvaa ja kestävää kasvua Etelä-Pohjanmaalle myös tulevaisuudessa.

Jani Takamaa
varatoimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry