5.3.2024
Risto Luttinen

Yrityskummi yrittäjän sparraajana

Yrityskummien toiminnan aloittivat vuonna 1994 Asikkalassa kunnan kesäasukkaat. Yrityskummit ry aloitti toimintansa virallisesti 01.01.2001 jatkaakseen Suomen kuntaliiton neljävuotisen Yrityskummiprojektin toimintaa. Yhdistyksen nimi muuttui vuonna 2007 Suomen yrityskummit ry:ksi. Vuonna 2019 alettiin tekemään yrityskummin käsikirja 25-vuotisen toiminnan kunniaksi. Kirja julkaistiin vuonna 2020.

Yhdistyksen jäseninä on yli tuhat yrityskummia + jäsenkummeja sekä kannatuskummeja, lisäksi yrityksiä, kuntia, seudullisia elinkeinoyhtiöitä, järjestöjä ja yhdistyksiä. Yrityskummit auttavat vuosittain yli tuhatta pk-yritystä. Yrityskummeja haetaan erilaisiin tehtäviin vuosittain yhä enenevissä määrin. Pohjois-Pohjanmaalla aktivoiduttiin 2010- luvun alussa oikein kunnolla, jolloin alueen ensimmäisenä aluekummina aloitti Kaarlo Nurmiranta. Itse olin aloittanut yrityskummina vuonna 2009 maaliskuussa, jolloin Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien luona vierailivat yhdistyksen toiminnanjohtaja Minna Järvinen ja Vaasan aluekummi Tapani Vieri.
Kallen (Kaarlon) avulla toiminta lähti nopeasti kasvamaan ja tänä päivänä meitä yrityskummeja on jo lähes viisikymmentä. Vuosittain meitä haetaan Pohjois-Pohjanmaalla avuksi yrityksiin todella paljon ja menossa olevia caseja meillä on jatkuvasti 150-200.

Ketkä ovat yrityskummeja?
Yrityskummit ovat liike-elämän kokeneita yrittäjiä, yritysjohtajia tai elinkeinoelämän asiantuntijoita, jotka antavat osaamistaan ja aikaansa yrityksien kehittämiseen. Toiminta on vapaaehtoista ja maksutonta yrittäjille sekä täysin luottamuksellista.
Alussa kummeina toimivat kauppaneuvokset, vuorineuvokset jne. mutta pian huomattiin, että pk-yrittäjät tarvitsevat tavallisia yrittäjiä avukseen, jotka ymmärtävät paremmin heidän ongelmiaan/haasteitaan.

Mitä kummi tekee?
Kuuntelee, Kyselee, Sparraa, Analysoi, Rohkaisee, tukee, Neuvoo, auttaa, Verkostoi, (Vain) hallitsemiaan osa-alueita, Ehdottaa.

Mitä kummi ei tee?
Yrittäjän töitä, Päätöksiä yrittäjän puolesta, osallistu suoraan toimintaan, Ota vastuuta ratkaisuista, Rahoita tai omista, Osallistu laittomuuksiin, Tue virheellisiä näkemyksiä, Luennoi eikä käske.

Meillä Oulussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on edelleen tarvetta uusille kummeille varsinkin naiskummeista on puutetta sekä niistä aktiivikummeista, jotka ottavat caseja hoidettavakseen.
Tämä on todella mielenkiintoista vapaaehtoistyötä, joka antaa kummille paljon, saa haastaa itseään ja osaamistaan, tutustuu eri toimialoihin ja yrittäjiin sekä palkintona, jos yrittäjä saa avun haasteisiinsa ja menestyy vinkkiemme avulla.

Usein kysyttyä:
Osaanko tarpeeksi ja riittääkö minulla aika tuohon toimintaan?
Entisenä yrittäjänä ja pitkään mukana olleena, 15-vuotta, voin sanoa että varmaan osaat ( yritystoiminta ja sen haasteet ovat samankaltaisia toimialasta riippumatta ) ja aikaa tämä ei vie kuin sen verran kuin itse päätät.
Jos sinulla on halua auttaa muita tässä yhteiskunnassamme sekä antaa osaamistasi, niin hae yrityskummiksi tai jos tarvitset yrityskummia, niin yrityskummit.fi sivuilta löytyvät hakemukset molempiin.
Yrityskummien koulutus? Meillä on kolmiosainen koulutus, yrityskummiakatemia 1, 2 ja 3 joista saa kaikki tarvittavat tiedot toimia yrityskummina. Kummien ikärakenne? Meitä on monen ikäisiä, monet jo lopettaneita yrittäjiä, mutta myöskin nuorempia, jotka tekevät täyttä päivää, mutta haluavat auttaa myös muitakin ja samalla oppia itsekin lisää.

Milloin kummia kannattaa hakea?
Aina kun tarvitsee keskustelukumppania toiminnan kehittämiseksi.

Tehdään yhdessä tästä yrittämisestä mukavampaa ja autetaan koko yhteiskuntaamme voimaan paremmin!

Risto Luttinen
yrityskummi, Pohjois-Pohjanmaa

Risto Luttinen