YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Valokuvaaja Markus Sommers.

Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla

Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.

Peräti 79 prosenttia työelämässä olevista kokee, että omalla työpaikalla on mahdollista sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämä. Työpaikan ilmapiiriä luottamuksellisena pitää 70 prosenttia.

”Tulokset osoittavat, että selvä enemmistö suomalaisista kokee työnsä tukevan arjessa jaksamista”, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Johtamisen laatua pitää hyvänä 63 prosenttia, ja 70 prosenttia kokee, että ihmisiä kohdellaan työpaikalla tasapuolisesti. Tiedonkulun avoimuus saa hieman maltillisemmat arviot: 60 prosenttia kokee tiedonsaannin olevan avointa, 32 prosenttia on eri mieltä.

”Erityisesti alle 10 hengen työpaikat saavat parhaat arvosanat eli luottamus, tasapuolisuus ja tiedonkulku pelaa. Olemme tehneet samanlaisia selvityksiä myös työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrin tietojen perusteella yli kymmenen vuoden ajan, ja sama tulos toistuu jatkuvasti eli erityisesti pienemmissä firmoissa asiat toimivat”, Hellstén sanoo.

Työelämägallupissa vastaajina oli 1 093 työelämässä olevaa, työntekijöitä, yrittäjiä ja työttömiä.

Tiimihenki, palkka ja merkityksellisyys nousevat tärkeimmiksi

Työelämässä olevien mielestä eniten työssä viihtymiseen vaikuttavat työilmapiiri ja tiimihenki, rahapalkka ja työn merkityksellisyys.

Vähiten vaikutusta viihtymiseen arvioidaan olevan työnantajan edustamilla arvoilla ja työsuhde-eduilla.

“Tämä viittaa siihen, että onnistuneella vuorovaikutuksella ja yhteisöllisyydellä on kriittinen rooli. Rahapalkka säilyttää odotetusti vahvan merkityksensä, mutta se ei yksin riitä”, Hellstén arvioi.

Nuoret arvioivat työpaikkansa myönteisemmin

Nuorin ikäryhmä (18–29-vuotiaat) kokee työpaikkansa ilmapiirin, johtamisen ja yleisen viihtyvyyden erityisen positiivisesti muihin ikäryhmiin verrattuna.

”Tämä on hieno uutinen. Tulos kertoo siitä, että työnantajat pystyvät rakentamaan työelämän alkuvaiheessa oleville positiivisen kokemuksen työympäristöstään ja työelämästä”, Hellstén kiittelee.

Yrittäjyyden vapaus näkyy tuloksissa

Yrittäjät arvioivat työhyvinvointinsa selvästi parhaaksi. Myös johtavassa asemassa olevat sekä ylemmät toimihenkilöt antoivat keskimääräistä myönteisempiä arvioita.

”Yrittäjyyteen liittyvä vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön näkyvät työhyvinvointia tukevana tekijänä”, Hellstén sanoo.

Sen sijaan työntekijät ja alemmat toimihenkilöt suhtautuvat työoloihinsa kriittisemmin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tai niiden yhtiöissä työskentelevien arviot jäävät kautta linjan hieman alemmiksi.

”Työntekijäasemassa olevilla on yleensä harvemmin vaikutusmahdollisuuksia työaikoihinsa ja tehtäviinsä”, Hellstén arvioi.

Näin kysyttiin:

Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 5. – 11.6.2025. Vastaajina oli 1 093 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut).  Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia. Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla. 

Tutustu tuloksiin paremmin tästä.

Lisätietoja:
työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, 050 502 0111, harri.hellsten@yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita