Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä. Kuva: Markus Sommers
16.6.2022
Joonas Mikkilä, Yrittäjä, vielä ei ole liian myöhäistä varautua kyberuhkiin

Yrittäjä, vielä ei ole liian myöhäistä varautua kyberuhkiin

Tuore Yrittäjägallup osoittaa, että noin neljännes (23 %) yrityksistä on varautunut Suomen Nato-jäsenyysprosessiin liittyvään mahdolliseen häirintään. Näistä yrityksistä reilu puolet (59 %) on varautunut kyberuhkiin ja -iskuihin.

Toisin sanoen vain joka seitsemäs yritys on arvioinut kybervaikuttamisen riskien kohonneen niin paljon, että ne edellyttäisivät yrityksessä erityisiä toimia.

Yli 10 henkilön yrityksissä ja teollisuuden toimialalla varautuneisuus on onneksi astetta korkeampaa. Nuoret yrittäjät ovat valppaampia kuin vanhemmat kollegansa.

Yrityskentän alhaista kyberhuolta saattaa selittää se, että osa firmoista on jo lähtökohtaisesti varautunut kyberuhkiin geopoliittisista jännitteistä riippumatta.  

Kaikista yrityksistä 56 prosenttia on huolehtinut laitteiden, ohjelmistojen ja järjestelmien päivityksistä ja 41 prosenttia on tehnyt varmuuskopiot kriittisistä dokumenteista.  

Yrityksistä 17 prosenttia on investoinut uusiin tietoturvaratkaisuihin, 15 prosenttia on kouluttanut henkilöstöään, 14 prosenttia on varautunut maksuliikenteen vaikeutumiseen ja 13 prosenttia kertoo varanneensa käteistä. Vain seitsemän prosenttia on ottanut tieto- tai kyberturvavakuutuksen. 

Vaikka digitaalisesta turvallisuudesta huolehtiminen on yhä yleisempi osa liiketoiminnan riskienhallintaa, suhtautuu turhan moni yritys edelleen sinisilmäisesti kyberuhkiin. Jos kriittiset järjestelmät kaatuvat tai arkaluonteiset tiedot joutuvat vääriin käsiin tai tuhotaan, voi yritykselle koitua suuria ja kalliita ongelmia.  

Mitä monipuolisemmin ja suunnitelmallisemmin yritys on varautunut, sitä pienemmin vaurioin se yllättävistäkin digihäirinnän muodoista selviää. Tämä pätee niin valtiolliseen kuin muuhun rikolliseen kybervaikuttamiseen, joka digitalisaation laajetessa vain yleistyy.

Vielä ei ole liian myöhäistä varautua kyberuhkiin. Aloittaa voi vaikka käymällä läpi Yrittajat.fi:n tietoturvavinkit tai Kyberturvallisuuskeskuksen Pienyrityksen kyberturvaoppaan.

Joonas Mikkilä
digi- ja koulutusasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät

Joonas Mikkilä