Anu Kuivaniemi | Pakopeli FindOut

Konkurssi oli kova paikka: ”Yrittäjien lakipuhelimesta oli verraton apu”

Anu Kuivaniemi innostui uudesta elämyksestä ja huomasi pian olevansa yrittäjä, jolla oli parhaimmillaan 12 työntekijää. Sitten tapahtui käänne, josta selviämisessä Yrittäjien jäsenille maksuton lakineuvonta ja yrittäjäverkoston tuki tulivat todella tarpeeseen.

Joskus yritysidean saa sattumalta. Niin kävi Anu Kuivaniemelle, kun hän tutustui pakopeleihin opiskellessaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiassa. Ensikosketus tapahtui opiskelukaverien perustamassa pakohuoneessa.

– Se vei heti mukanaan! Tuntui, että tämä on jotain ihan uutta, erilaista ja hauskaa.

Kuivaniemi pyöritti Ilmajoella Yli-Lauroselan talomuseota ja pohti, houkuttelisiko paikallishistoriaa elävöittävä pakopeli uusia kävijöitä museolle. Hän päätti kokeilla.

– Huoneesta tuli pian tosi suosittu osa museon toimintaa. Kävijöitä saapui koko länsirannikon mitalta, löytyihän meiltä läntisen Suomen ensimmäinen pakohuone.

Laajentaminen vei täyspäiväiseksi yrittäjäksi

Kun Kuivaniemen perustama Pakopeli FindOut laajensi toimintaansa Seinäjoelle, hän huomasi olevansa päätoiminen pakopeliyrittäjä. Se oli iso harppaus suuntaan, jota Kuivaniemi ei ollut alun perin suunnitellut.

– En todellakaan kuvitellut ryhtyväni pakopeliyrittäjäksi. Mutta ajattelin, että kun tämä on niin kauhean mukavaa ja kysyntää on, niin mikäpä siinä.

Kuivaniemelle yrittäjyydessä parasta on vapaus toteuttaa itseään ja luovia ideoitaan. Eniten ylpeä ja iloinen hän on työntekijöiltään saamastaan palautteesta.

– On mahtavaa saada kiitosta työyhteisöstä, jossa on hyvä olla. Etenkin sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat kokeneet burn outin ja sairastuneet aiemmassa työpaikassaan. Kiitos kuuluu tietenkin koko työyhteisölle, ilmapiiriä rakennetaan yhdessä.

Yrittäjien lakiapu ja verkostot auttoivat konkurssissa

Pakopeli FindOutin viisi ensimmäistä vuotta olivat hyvää aikaa. Parhaimmillaan työntekijöitä oli 12. Sitten iski korona. Keväällä 2020 toiminta ei yksinkertaisesti enää ollut mahdollista. Lopulta edessä oli konkurssi.

– Se oli kova paikka. Olin jo ennestään uupunut, ja konkurssi kuormitti vielä lisää. Onneksi olin liittynyt Yrittäjiin heti yrityksen perustettuani. Yrittäjien lakipuhelimesta oli verraton apu konkurssikiemuroita selvitellessä! Sain myös henkistä tukea ihmisiltä, joihin olin tutustunut Yrittäjien tapahtumissa ja toiminnassa. Verkosto auttoi vaikean asian käsittelyssä.

Sittemmin Kuivaniemi on noussut aallonpohjasta niin yrittäjänä kuin ihmisenä. Yrityksen toiminta jatkuu, ja kaikkiin toimipisteisiin on suunnitteilla uusia huoneita. Tekeillä on myös aivan uusi startup-pelikonsepti.

Palautumisesta kannattaa pitää huolta

Tapahtuma-ala ei ole vielä täysin toipunut, mutta Kuivaniemi uskoo, että ennen pitkää ystävät ja työporukat uskaltavat taas kokoontua pakopelienkin pariin. Konkurssikypsä-blogissaan Kuivaniemi jakaa tietoa ja kokemuksia konkurssista. Vielä on harjoiteltavaa siinä, ettei polttaisi itseään uudelleen loppuun.

– Kuuden vuoden takaiselle itselleni ja kaikille muillekin aloitteleville yrittäjille haluaisin toivottaa malttia. Minussa on aina ollut virtaa kuin pienessä kylässä. Mutta sekin saattaa loppua, ellei huolehdi jaksamisestaan. Opin sen kantapään kautta. Kun pitää huolta palautumisesta, tekee palveluksen itselleen ja yritykselleen.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi