Jenni Rutonen | Jenni Rutonen Design
Jenni Rutosen alalla inflaatio näkyy nyt selkeästi kysynnässä.

Jenni Rutonen | Jenni Rutonen Design

”Oli kova paikka tajuta, että jos minä en jaksa, kaatuu koko yritys”

Korumuotoilija Jenni Rutonen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kokea paljon. Hän osti perustamansa Jenni Rutonen Designin rinnalle myös toisen koruyrityksen. Yrittäjän on ollut pakko tunnistaa ja tunnustaa omat rajansa. Rutoselle Nuorten yrittäjien yhteisö on ollut korvaamaton tuki. Tuttuja on nyt koko Suomessa.

Monet kuopiolaisen Jenni Rutosen suunnittelemien korujen aiheet ja nimet tulevat suomalaisesta luonnosta. Kesän siivekäs, Metsän varjo, Juuret. Ahkera yksinyrittäjä etsiytyy luontoon, kun kaipaa palautumista ja rauhaa. Usein viikonloppuisin hän pakkaa reppunsa lähteäkseen 50 kilometrin päähän suolammen rantaan sähköttömään savottamökkiin.

– Se on ihana pakopaikka. Olen siellä yksin kynttilänvalossa, teen ruokaa nuotiolla, ja on aivan hiljaista ja tosi pimeää, Jenni Rutonen kuvailee.

Palautumisen tarpeen hän oppi kantapään kautta. Rutonen sairastui muutama vuosi sitten työuupumukseen ja opetteli sen jälkeen asettamaan työnteolle rajat: työpäivä on nyt kello 10–17, viikonloppuisin hän ei tee töitä ja läppäri jää työpaikalle. Uusilla työtavoilla, taitavan terapeutin avulla ja ystävien vertaistuella hän on selvinnyt eteenpäin.

– Oli kova paikka tajuta, että jos minä en jaksa, kaatuu koko yritys ja sen myötä paljon muutakin. Yritin tehdä liian ison ja liian nopean kasvuloikan, mutta omat rajat tulivat vastaan, Jenni Rutonen kertoo.

Hän kuitenkin selvisi ja rohkaisee siksi muitakin uskaltamaan.

– Kun tulee vaikeuksia, on aina kaksi vaihtoehtoa: kasvaa tai katkeroitua. Minä sanon aina: kannattaa uskaltaa!

Korona on vaikeuttanut toimintaa huomattavasti, sillä liikevaihdosta katosi 60 prosenttia. Rutonen ei ole saanut koronatukea kumpaankaan yritykseen.

– Teen kehitystoimia, mutta muutos on hidas. Yksinyrittäjän tie tuntuu tällä hetkellä todella raskaalta ja olen huomannut saavani oireita uudesta työuupumuksesta, jonka yritän kaikin keinoin välttää. Koettelemus ei ole vielä millään muotoa ohi.

Rutosen Kesän Siivekäs selviytyi finaaliin Vuoden Koru 2021 -kilpailussa. Rutonen kuvailee korun perhosta näin:

– Se syntyy munasta toukaksi, kasvaa ja koteloituu. Eräänä päivänä se on aikuinen ja kuoriutuu ulos kotelostaan paljastaen kauneutensa, herkkyytensä ja voimansa, nousten lentoon yhä ylemmäs, kohti taivaita.

Olen rakentanut kaiken nollasta

Yrittäjyys kiinnosti Jenni Rutosta jo opiskelujen aikana, mutta muotoilijakoulutuksen jälkeen hänellä ei vielä ollut rohkeutta siihen. Hän hakeutui oppisopimuskoulutukseen ja suoritti kultasepän ammattitutkinnon. Samalla Rutonen sai tuntumaa korualan pienyrittäjän arkeen.

– Lähisuvussa ei ole yrittäjiä, joten mallia siihen ei ollut. Olen rakentanut yritykseni nollasta, otin velkaa ja loin oman brändini. Sen rinnalle ostin hiljattain myös toisen koruyrityksen, SAVU Design & Jewellery Oy:n, eli minulla on nyt kaksi yritystä.

Toisten nuorten yrittäjien tuki oli ratkaisevan tärkeää.

– Pyysin neuvoja ja apua toisilta yrittäjiltä. Kuopiossa käynnisteltiin tuolloin Nuorten Yrittäjien alueellista toimintaa, ja minua pyydettiin siihen mukaan, Rutonen kertoo.

Nuorten yhteisö on ponnahduslauta

Hän oli alusta asti luomassa verkoston aktiivista ja välitöntä toimintakulttuuria.

– Monia jännittää lähteä mukaan vanhempien, kokeneiden yrittäjien yhteisöön. Mutta nuorten oma porukka on hyvä ponnahduslauta, sillä siellä saa olla kaltaistensa joukossa. Nuorten oma Get Together on legendaarinen vuosittainen tapahtuma. Sen ansiosta minulla on verkostoa ihan kaikkialla Suomessa!

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi