Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jussi Pirhonen | Tovari

”Yrittäjäkollegat ovat paras jäsenetu

Markkinointitoimisto Tovarin toinen perustaja Jussi Pirhonen on saanut Yrittäjien kautta tärkeät tukiverkostot toisista yrittäjistä.

Jussi Pirhosen ja Joona Kotilaisen yritys Tovari on toiminut perustamisestaan, vuodesta 2014 lähtien kahdessa kaupungissa. Pirhonen muutti heti perustamisen jälkeisenä päivänä Joensuusta Poriin. Hän ei tuntenut uudessa kotikaupungissaan muita kuin vaimonsa.

– Liityin heti Yrittäjiin, sillä jollain keinolla piti tutustua ihmisiin. Sain nopeasti vertaisverkoston, jolta olen voinut kysyä neuvoa tarvittaessa, Pirhonen kertoo.

Liikeidea muuttui matkan varrella

Idea omasta yrityksestä syntyi työharjoittelussa Brysselissä, jossa ulkomaankauppaa opiskellut Pirhonen oli ison yrityksen markkinointitiimissä. Hän kiinnostui hakukoneiden mahdollisuuksista.

– Aloin tehdä hakukoneoptimointia opiskelujen ohessa. Työlle oli kysyntää, ja perustin toiminimen. Opiskelin vähän designia ja palvelumuotoilua. Aloin yhdistellä erilaisia asioita, ja pystyin tuottamaan nettisivuja.

Tovariin yhtiökumppaniksi lähti opiskelukaveri Joona Kotilainen. Yrityksen piti auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään Venäjän markkinoille digitaalisuutta hyödyntämällä.

Yritys ei ollut edes vuoden ikäinen, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainassa. Se sai yrittäjät muuttamaan Tovarin suuntaa – ja myös monipuolistamaan digimarkkinoinnin tarjontaansa.

– Nykyisin autamme yrityksiä laajasti: konsultoinnista ja koulutuksista aina mainosten ohjelmalliseen ostamiseen, Pirhonen kertoo.

Virheistäkin oppii

Pirhonen nauttii yrittäjyydestä.

– Työ on iso osa elämää. Yrittäjänä saa itse päättää, mihin ollaan menossa. Olen heti aamusta innoissani, enkä malta lopettaa työntekoa illalla. Yrittäjänä saa hoitaa laajasti eri asioita. Tämä sopii minulle erittäin hyvin, sillä en ole tyyppi, joka jää paikalleen.

Pirhonen on ylpeä siitä, että on Kotilaisen kanssa luonut yrityksen itse ja ilman lainaa. Riskejäkin on otettu ja niistä on opittu. Esimerkiksi oma palkka jäi alkuvaiheessa usein saamatta.

– Melkein kaadoimme firman rekrytoimalla ihmisiä ylioptimistisesti. Samaan aikaan taloushallinnossa tapahtui muutoksia ja seurasimme tilannetta huonosti. Sitä virhettä maksettiin vuosi.

Yrittäjyydestä haaveilevia Pirhonen kehottaa varautumaan byrokratiaan. Hän käyttää kahdenkymmenen hengen yrityksessään keskiviikkoaamut lakiasioiden ja sopimusten hoitoon.

– Byrokratian määrä yllättää aloittavan yrittäjän. Neuvoni on, että tutustu työlainsäädäntöön ja sopimuksiin, ja siinä auttaa yrittäjäjärjestön lakineuvonta. Maksat jäsenmaksua parikymppiä kuussa ja sinulla on aina asiantunteva juristi neuvomassa.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi