Kati Pasto | Insinööritoimisto Pasto

”Jäsenenä saan vastauksia kysymyksiini yhdestä numerosta”

Kati Pasto keksi liikeidean työharjoittelussa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Hän kokee toisten yrittäjien tuen tärkeäksi. Yrittäjien jäsenyys on tuonut kullanarvoisia verkostoja ja yrittäjien yhteisön, jonka ansiosta yksinyrittäjyys ei ole yksinäistä.

Pohjalainen Kati Pasto ryhtyi yrittäjäksi suoraan koulunpenkiltä. Alun perin hän suunnitteli luovansa uraa työmaan johtotehtävissä. Ajatus yrittäjyydestä heräsi AMK-insinöörin opintoihin kuuluneessa työharjoittelussa rakennustyömaalla.

– Harjoittelussa sain tehtäväksi hoitaa palokatkot kuntoon kahdella työmaalla. Silloin huomasin, että jokainen tiesi jotakin palokatkoista, mutta kokonaiskuvaa ei tuntunut olevan kellään. Heräsi ajatus, että palokatkosuunnittelijana voisin työllistää itseni synnyinmaakunnassani, minne halusin jäädä asumaan, Pasto kertoo.

Hän perusti Insinööritoimisto Paston valmistumisensa kynnyksellä helmikuussa 2016 ja liittyi saman tien Yrittäjiin.

– Yrityksen alkutaipaleella moni asia mietitytti. Oli helpottavaa tietää, että Yrittäjien jäsenenä saan vastauksia kysymyksiini yhdestä numerosta, josta osataan aina ohjata eteenpäin.

Lakiapu ja yrittäjäyhteisö tukena

Pasto on saanut apua myös Yrittäjien maksuttomasta lakineuvonnasta. Lisäksi hän on hyödyntänyt jäsenetuja, kuten alennuksia tuotteista ja palveluista.

– Suurin etu ovat samanhenkiset ihmiset, joita olen tavannut muun muassa aluejärjestön toiminnassa. Muodostamme toisiamme ymmärtävän yhteisön, joka on minulle tärkeä voimavara. Yrittäjä ymmärtää yrittäjää! Porukasta on myös löytynyt ammatillisesti hyödyllisiä kontakteja ja yhteistyökumppaneita. Yrittäjien jäsenenä en ole koskaan kokenut olevani yksin, vaikka yksinyrittäjä olenkin.

”Yrittäjänä en joudu tinkimään laatuvaatimuksistani”

Pasto aloitti palokatkosuunnittelijana. Nyt hänen yrityksensä tarjoaa kokonaisvaltaista paloturvallisuussuunnittelua.

– Se on työtä, jolla on henkeä ja omaisuutta turvaava tehtävä. Paloturvallisuussuunnittelulla pyritään maksimoimaan rakennuksen turvallisuus ja minimoimaan mahdollisen tulipalon synnyttämät vahingot ihmisille, ympäristölle ja omaisuudelle.

Asiakkaat ovat rakennushankkeisiin ryhtyviä, rakennusliikkeitä ja suunnittelutoimistoja.

Yrittäjyydessä Pasto arvostaa vapautta. Insinöörisuunnittelu on paikasta riippumatonta työtä. Vaikka suurin osa hänen asiakkaistaan on Etelä-Suomessa, etäyhteyksien ansiosta hän saa tehdä rakastamaansa työtä rakkaalla kotiseudullaan, Etelä-Pohjanmaalla. Vapaus tarkoittaa Pastolle myös sitä, että hän saa toteuttaa työssä itseään ja olla oma itsensä.

– Yrittäjänä saan tarjota asiakkaille oman erikoisalani syväosaamista. Yrittäjänä minun ei tarvitse tinkiä omista laatuvaatimuksistani tai tyytyä ’kyllin hyvään’ työnjälkeen, vaan saan tehdä juuri niin priimaa kuin itse haluan. Se on aina ollut minulle tärkeää.

Pohjalaasuus saa kuulua

Yrittäjyys ei tullut Pastolle kodin perintönä mutta hänen lähipiirissään on monia yrittäjiä. Pasto tunnistaa itsessään pohjalaisen luonteenlaadun, joka on hyödyksi yrittäjänä.

– Pohjalaasuus ylipäätään on semmosta, jottei anneta periksi, uskalletaan kokeilla erilaisia asioita ja toteuttaa ittiänsä.

Pohjanmaan murteestakin on ollut omanlaistaan hyötyä. Se on auttanut rikkomaan jäätä alalla, jossa nuori insinöörinainen voi vielä joutua kohtaamaan ennakkoluuloja ja lunastamaan paikkansa. Eteläsuomalaisilla työmailla pohjalaisiin luotetaan.

Keväällä 2022 Insinööritoimisto Paston perustamisesta on kuusi vuotta. Mitä Pasto sanoisi kuuden vuoden takaiselle itselleen ja kaikille nuorille yrittäjille tai yrittäjyyttä harkitseville?

– Rohkeammin eteenpäin vain, älä arkaile! Äläkä suotta pidä kynttilääsi vakan alla, vaan usko omaan osaamiseesi. Seuraa sydäntäsi ja sitä, minkä tiedä tiedät olevan oikein.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi