Riitta Raekallio-Wunderink | HaliPuu Pocket Forest

Riitta Raekallio-Wunderink | HaliPuu Pocket Forest

”On hienoa jakaa jotain sellaista, joka on itselle aidosti tärkeää.”

Kun Riitta Raekallio-Wunderink ja Stefan Wunderink kiehauttavat Levillä nokikahvit nuotiolla, sitä seurataan parhaimmillaan tuhansilla ruuduilla ympäri maailmaa. HaliPuu Pocket Forest -yrityksen päätuote piilee suomalaisessa petäjässä. Menestyksen luomisessa auttaa Yrittäjien laaja työkalupakki ja toisten yrittäjien tuki.
Kaikki alkoi papan metsästä. Kittilässä sijaitsevan perhetilan metsää ei haluttu hakata sileäksi, sillä metsää ja niiden puita oli perheessä arvostettu aina. Pappa Raekallio oli ammatiltaan metsuri ja oppinut puunhalauksen taidon jo omalta äidiltään. Siitä nuori polvi lähti kehittämään yritysideaa.

Ensin syntyi toiminimi HaliPuu, jonka pääidea oli antaa puita adoptoitaviksi. Ja koska yritys sijaitsi Levillä, tulivat kuvioihin nopeasti mukaan myös ohjelmapalvelut turisteille. Visit Finland palkitsi yrityksen kärkituotepalkinnolla: idea viedä turistit nukkumaan riippumattoon keskelle lumista metsää oli juuri sellainen vetovoimatekijä, jota Lapin matkailu tarvitsee.

– Metsän parantava, tasapainottava vaikutus on meille tuttua. On hienoa, kun pääsee jakamaan jotain sellaista, joka on itselle aidosti tärkeää, sanoo HaliPuun perustaja Riitta Raekallio-Wunderink.

Yrittäjät yhdessä

Levillä on paljon pienyrittäjiä, ja he tekevät toimivaa yhteistyötä laajasti yli kaikenlaisten rajojen. Siinä tarvitaan myös laajempaa tukea.

– Meillä ei ole myöskään kuilua yrittäjien ja muiden välillä, ja sellainen me ja muut -ajattelu olisikin vahingollista. On tärkeää, että Yrittäjät toimii sillanrakentajana ja muokkaa asenteita yrittäjyydelle myönteisemmiksi, Riitta Raekallio-Wunderink sanoo.

Hän arvostaa myös käytännön apua, jota Yrittäjien laaja työkalupakki tarjoaa. Yrittäjä itse ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija. Esimerkiksi sopimuspohjat, asiakirjamallit ja kaikenlainen konkreettinen neuvonta on yrittäjälle arvokasta.

Mutkan kautta takaisin

Vuonna 2018 Raekallio-Wunderinkin yritysidea kasvoi osakeyhtiöllä, jonka alla kehitetään virtuaalista Forest in Your Pocket -sovellusta. Se tuo metsän elämykset jokaisen käyttäjän luo. Puista tippuvat pisarat, lumikenkien alla narskuva lumi ja Papan nuotiotarinat muuntuvat virtuaaliseksi matkaksi Lapin luontoon.

– Viikoittaisissa livelähetyksissä jaamme perheemme kokemuksia eri vuodenaikoina. Halaamme puita, teemme rieskaa nuotilla. Meillä on tuhansia seuraajia eri puolilla maailmaa, ja ennätyksemme on 150 000 katselukertaa, Riitta Raekallio-Wunderink kertoo.

Puunhalaus kiinnostaa

Sovelluksen prototyyppi on toteutettu Business Finlandin Tempo-rahoituksen turvin. Sovelluksen avulla on toteutettu myös mukavasti kansainvälistä huomiota viime kesänä kerännyt puunhalauksen maailmanmestaruuskisa.

– Paikan päällä oli kymmenen eri kansallisuuden edustajia, ja virtuaalisesti kisaan osallistui ihmisiä ympäri maailmaa. Kisa noteerattiin niin South China Morning Post -sanomalehdessä kuin Venäjän televisiossa, Riitta Raekallio-Wunderink sanoo.

Kokemus innostaa jatkamaan: suomalaisen metsäluonnon vetovoima toimii myös etäyhteyksien avulla.

Korona-aika ei lähtökohtaisesti pelottanut

Raekallio-Wunderinkin mies Steffan on ammatiltaan sosionomi ja hän on voinut tarvittaessa käydä tekemässä keikkatöitä.

– Kunhan saamme leivän pöytään, se riittää tällä hetkellä, yrittäjä kertoo.

Raekallio-Wunderink kuitenkin myöntää, että korona on antanut ajattelemisen aihetta matkailuliiketoiminnan kehittämisestä.

– Korona on vahvistanut näkemystämme siitä, että matkailun on muututtava kestävämpään suuntaan. Olemme huomanneet olevamme oikealla tiellä virtuaalimatkailun kehittämisessä, samoin keskittymisessä elämyksen sisältöön ja merkityksellisyyteen hulppeiden puitteiden sijasta. Voisin kuvitella, että korona edistää nykysukupolvelle luontevaa orgaanisempaa yrittäjyyttä, jossa perinteiset rakenteet, rajat ja käytännöt muuttuvat vähemmän tärkeiksi, hän kertoo.

Epidemia-aika on saanut aivonystyrät toimimaan. Yritys toteutti pitkään suunnitelmissa olleet puunhalauksen MM-kisat. Ne saivat hyvää näkyvyyttä maailmalla.

– Turismin osalta keskityimme Steffanin vetämään Campfire Baristaan. Kahvisesonki Levillä meni oikein mukavasti ja pontta siihen toi Gordon Ramsayn vierailu viime jouluna. Gordonin mielestä tarjoilumme oli ”Exquisite”, mikä on melkoinen mainos pienelle lappilaiselle kahvireelle!

Nyt Raekallio-Wunderinkin yritys on kehittämässä Ramsayn kehumaa kahvisiirappia, jotta sitä valmistaa suurempia määriä verkkokauppamyyntiin.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi