Palvelumaksut

Maksupalvelulaki mahdollistaa sen, että voit periä asiakkailtasi kortin tai muun maksuvälineen käytöstä yrityksellesi aiheutuvat kulut tai antaa alennusta tietyn maksuvälineen käyttämisestä.

Saanko veloittaa asiakkaalta maksuvälineen käytöstä aiheutuvia kuluja? Kyllä, mutta vain tosiasiallisten kustannusten mukaan. Esimerkiksi maksupäätteen hankkimisen kulut yrityksesi kustantaa itse.

Voit siis periä asiakkaaltasi kortin tai muun maksuvälineen käyttämisestä enintään summan, joka vastaa siitä yrityksellesi aiheutuvia tosiasiallisia kustannuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että voit veloittaa asiakkaaltasi pankin, luottoyhtiön tai muun palveluntarjoajan perimän provisiomaksun.

Sen sijaan maksupäätteiden hankkimisesta tai vuokrauksesta syntyneitä kuluja et voi periä asiakkailtasi. Myöskään pankin, luottoyhtiön tai muun palveluntarjoajan kiinteitä kuukausimaksuja et voi veloittaa asiakkailtasi.

Jos perit asiakkaalta kortin käyttämisestä aiheutuvia kuluja tai tarjoat alennusta tietyn maksuvälineen käyttämisestä, on sinun kerrottava asiasta ennen veloittamista. Asiakkaalle on ilmoitettava myös maksun tai alennuksen määrä. Perittävät kulut tai alennukset voit laittaa näkyville esimerkiksi kassan yhteyteen tai liiketilan oveen.

Hyödynnä jäsenedut

Rahat tilille kahden pankkipäivän kuluessa

Pankin tai luottoyhtiön on pääsääntöisesti maksettava rahat asiakkaasi tekemästä ostosta yrityksesi tilille viimeistään maksutoimeksiannon vastaanottohetkeä seuraavana työpäivänä.

Tämä aikataulu ei kuitenkaan koske maksukortilla tai muulla maksuvälineellä tapahtuvan maksun tapahtumahyvityksiä. Näiden suorittamisajankohdasta voidaan sopia tapahtumahyvittäjän, esimerkiksi Netsin (ent. Luottokunnan) ja maksunsaajana olevan yrityksen kesken.  

Käytännössä uusien SEPA-maksukorttien maksuliikenne kulkee Netsin kautta, jolloin rahan läpimenoaika tilillesi kestää Netsin vakiosopimusehtojen mukaan kaksi pankkipäivää.

Maksupalvelulaki pohjautuu EU:n maksupalveludirektiiviin. Laissa sovellettavia maksupalveluita ovat esimerkiksi tilisiirrot, suoraveloitukset, pankki- ja luottokorttimaksut. Lain velvoitteet koskevat suurelta osin maksupalveluja tarjoavia yrityksiä, etenkin pankkeja sekä luottoyhtiöitä.

Kehitä taitojasi Yrittäjien koulutuksissa

Maksuton
Maksuton jäsenille
Koulutukset ja seminaarit

Yrittäjän veroseminaari

Yrittäjien jäsenenä pääset verkostoitumaan yrittäjäkollegoidesi kanssa: inspiroidu ja löydä kumppaneita sekä asiakkaita!

Liity jäseneksi