Asumistuki

Pienituloinen ruokakunta voi saada Kelasta yleistä asumistukea asumismenojensa vähentämiseksi. Ruokakunnan muodostat samassa asunnossa kanssasi asuvien henkilöiden kanssa ja asumistuki myönnetään teille yhteisesti. Ruokakuntaan voi kuulua yksi tai useampi henkilö.

Asumistuen määräytymiseen vaikuttavat

 • ruokakunnan henkilöluku
 • asuntosi pinta-ala
 • asuntosi sijaintikunta, valmistumis- tai perusparannusvuosi sekä lämmitysjärjestelmä
 • ruokakunnan jäsenten bruttokuukausitulojen yhteismäärä ja omaisuus.
 • Sinun bruttokuukausitulosi yrittäjänä arvioidaan YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Jos tätä tuloa ei ole, tuloksi arvioidaan mahdollisen starttirahan määrä, niin sanottu vähimmäistulo tai yrittäjän oma arvio tulosta.

  Määrä

  Yleinen asumistuki lasketaan niin, että kohtuullisista asumismenoistasi vähennetään perusomavastuuosuus. Asumistuki on enintään 80 prosenttia kohtuullisten asumismenojesi ja perusomavastuusi erotuksesta.

  Hakeminen ja maksaminen

  Voit hakea asumistukea täältä. Asumistuen voit saada takautuvasti enintään hakemuksen jättämistä edeltävän kuukauden alusta.

  Kela myöntää asumistukea pääsääntöisesti vuodeksi eteenpäin, ja kaikki tiedossa olevat kuukausitulosi otetaan huomioon tältä ajalta. Kela ei myönnä asumistukea muutaman kuukauden ajaksi esimerkiksi lyhytkestoisen ja väliaikaisen työttömyyden ajaksi. Jos tuloissasi tai muissa olosuhteissa tapahtuu muutoksia vuoden aikana, asumistuki tarkistetaan.

  Kela maksaa yleisen asumistuen kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä tilillesi tai valtuutuksesi perusteella vuokranantajasi tilille.

  Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

  Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

  Liity jäseneksi