2.10.2018 klo 12:23
Uutinen

​​​​​​​Irtisanomisen kriteereitä aiotaan keventää alle 10 hengen yrityksissä – SY: Tärkeä keino työllistämisessä

Henkilöperusteisen irtisanomisen kriteereitä aiotaan keventää alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä. Samalla irtisanotun työntekijän karenssia lyhennetään 60 päivään. Suomen Yrittäjät pitää esitystä tärkeänä keinona rohkaista pieniä yrityksiä työllistämään enemmän.

Hallituksen alkuperäisen esitysluonnoksen mukaan henkilöperusteisen irtisanomisen keventäminen olisi koskenut alle 20 hengen yrityksiä. Muutoksesta alle 10 hengen yrityksiin kertoi työministeri Jari Lindström (sin) tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna.

– Hallituksen tavoitteena on työllistämiskynnyksen madaltaminen. Pienessä yrityksessä virherekrytointi voi aiheuttaa ongelmia ja jos virherekrytointi on todella paha se voi vaikuttaa yrityksen tulevaisuuteen, Jari Lindström totesi tiedotustilaisuudessa.

Lindström painottaa, että työntekijöitä ei voi jatkossakaan irtisanoa mielivaltaisesti ja pärstäkertoimen perusteella.

– Esityksemme noudattaa tarkasti perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia, ministeri Lindström korostaa.

Työnantajan ja työntekijän välisen luottamussuhteen rikkoutumisesta koskeva kohta poistetaan esityksestä. Lindström huomauttaa myös, että ehdotettu sääntely ei estä sopimasta parempaa irtisanomissuojaa.

Kannustava vaikutus työllistämiseen

– Korkeampi raja olisi ollut parempi Suomen kansantaloudelle ja työllisyydelle. Ehdotus on kuitenkin tässä tilanteessa kohtalaisen tasapainoinen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen arvioi.

– Ehdotuksen sanamuotoihin jäi vielä korjattavaa, jotta esitys olisi vaikuttava. Niihin on syytä palata eduskunnassa, hän jatkaa.

Suomen Yrittäjät antaa erityisen arvon sille, että hallitus antaa esityksensä ammattiyhdistysliikkeen painostuksesta huolimatta ja pyrkii madaltamaan työllistämiskynnystä.

– Työllistyminen tapahtuu pienissä ja keskisuurissa yrityksissä ja on perusteltua olettaa, että tällä on kannustava vaikutus työllistämiseen, työministeri Jari Lindström toteaa.

Alle 10 hengen yrityksissä työskentelee noin 310 000 suomalaista eli reilu viidennes työvoimasta.

Yrittäjägallupista selkeä tulos

Maanantaina julkaistun Yrittäjägallupin (TNS Kantar) mukaan 60 prosenttia 2–9 hengen yrityksistä työllistäisi enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen olisi helpompaa. Yksinyrittäjistä yli kolmannes kertoo tekevänsä niin. Tutkimukseen vastasi 1056 pk-yrityksen edustajaa.

– Viesti on erittäin selkeä. Näillä luvuilla ei pitäisi olla epäselvää, onko uudistus tarpeen vai ei, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Ay-liikkeen monet liitot ovat painostustoimena hallitukselle julistaneet ylityökiellon. Keskiviikkona on vuorokauden kestävä poliittinen lakko, johon osallistuvat Teollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ammattiliitto Pro ja Sähköliitto.

Karenssi lyhenee kaikilla

Henkilöperusteisen irtisanomisen perusteella asetettavaa työttömyysturvan korvauksetonta määräaikaa eli ns. karenssia lyhennetään 90 päivästä 60 päivään. Tämä karenssi koskee työntekijöitä niin pienissä kuin suurissa yrityksissä.

Vastaantulona työmarkkinoille hallitus on myös valmis perustamaan kolmikantaisen työryhmän YT-lain muutosten jatkovalmistelua varten ottaen soveltuvin osin huomioon marraskuuhun mennessä valmistuvan selvityshenkilöiden Katarina Murto ja Rauno Vanhanen tekemän selvityksen johtopäätökset.

Lue Suomen Yrittäjien kannanotto täältä.

Lue lisää aiheesta >>

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi