Matias Kotkasaari on toiminut Joutsen Finlandin toimitusjohtajana vuodesta 2016. Eero Kotkasaari on hallituksen puheenjohtaja
Matias Kotkasaari on toiminut Joutsen Finlandin toimitusjohtajana vuodesta 2016. Eero Kotkasaari on hallituksen puheenjohtaja
2.11.2021 klo 10:42
Uutinen

Omistajanvaihdosbarometri: 25 000 yritystä uhkaa alasajo – ”Valtavaa haaskausta”

Yrityskaupat ja omistajanvaihdokset ovat tärkeitä työpaikkojen säilyttämisen kannalta. Tällä hetkellä alasajo uhkaa kuitenkin 25 000 yritystä, sillä yli puolet yli 55-vuotiaista yrittäjistä haluaa luopua yrityksestään viimeistään vuonna 2024.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana kaksi kolmesta tähtää yrityskauppaan tai sukupolvenvaihdokseen, mutta neljännes valmistautuu yritystoiminnan lakkauttamiseen. Tiedot käyvät ilmi Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamasta Omistajanvaihdosbarometristä, johon vastasi yli 2 300 yrittäjää.

– Valtavaa haaskausta. Siinä tehty työ menee hukkaan, toteaa untuvatuotteita valmistavan Joutsen Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Kotkasaari.

Kotkasaari luopui toimitusjohtajuudestaan 37 vuoden jälkeen syyskuussa 2016, ja yrityksen vetovastuu siirtyi hänen pojalleen Matias Kotkasaarelle. Myös upseerina toimiva tytär kuuluu omistajiin ja on hallituksen jäsen.

Eero ja Matias Kotkasaari pitävät yhtenä ongelmana yritysten jatkajien löytymiseen yleistä ilmapiiriä, joka ei ole maan päättäjien ansiosta kohentunut.

– Yrittäjistä maalataan kuvaa riistoporvareina, jotka kiertävät veroja, mikä ei ole totta. Vasemmistopuolueet väittävät, että kiristyvät verot halutaan kohdistaa omistajiin, eikä yrittäjiin, mutta usein ne ovat sama asia, Matias Kotkasaari sanoo.

Eero Kotkasaari kannattaisi verotuksessa Ruotsin mallia.

– Siellä perintöveroa ei tarvitse maksaa ennen kuin myy yrityksen eteenpäin. Minä lahjoitin osakkeet, jolloin niistä meni lahjavero. Yli 10 prosentin osuudesta saa jotain huojennusta.

Pitkät perinteet

Joutsen on 85-vuotias yritys, joka työllistää noin 100 työntekijää. Liikevaihto on viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan 8,5 miljoonaa euroa.

Yrityksen perusti Eero Kotkasaaren äidin isä, joka muutti Suomeen Tanskasta vuonna 1912. Tämä luopui yrityksen vetovastuusta 89-vuotiaana. Apulaisjohtajan tittelillä työskennellyt Kotkasaaren äiti siirtyi eläkkeelle 90-vuotiaana – ja valitteli tylsyyttä.

– Isoisä antoi neuvon, että mitä ikinä aion tehdä yrityksessä, se kannattaa tehdä ennen 80-vuotispäivääni. Minä käyn edelleen töissä päivittäin. Taustaltani olen vientimies, eli käyn Virossa tehtaassamme ja Pietarissa logistiikkakeskuksessamme Matiaksen apuna.

Kotkasaari tietää, että yrityksestä luopuminen ei ole helppoa.

– Yksi konsultti sanoi minulle, että ’Eero, sun täytyy jäädä viikkokokouksista pois’. Se on vaikeaa 37 vuoden jälkeen. Se on aika tunteellista, Kotkasaari sanoo.

Kehittäminen luo jatkoedellytyksiä

Omistajanvaihdokset ovat tärkeitä myös yritysten toimintaedellytysten säilyttämiseksi. Jos yrittäjä päättää luopua yrityksestä, hän todennäköisesti lakkaa satsaamasta kehittämiseen ja investointeihin.

Barometrin tulokset osoittavatkin, että yritysten kehittämisaktiivisuus on hieman hiipunut verrattuna edelliseen barometriin.

– Tulokset korostavat yritysten omien kehittämistoimien merkitystä: mitä korkeampi on yrityksen kehittämisintensiteetti, sitä myönteisempi on sen jatkuvuusnäkymä. Aktiivisimpia uuden kehittämisessä ovat perheyritykset, joissa suunnitellaan sukupolvenvaihdosta, tutkimuksesta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa vastannut vararehtori, dosentti Elina Varamäki sanoo.

Suomen Yrittäjien ja Omistajanvaihdosfoorumin projektipäällikön Mika Haaviston mukaan koronakriisi selittää osaltaan heikentyneitä omistajanvaihdosnäkymiä:

– Monet mikroyritykset ovat olleet jo melko pitkään syvällä koronakurimuksessa, eikä kehittämistoimille ole jäänyt riittävästi aikaa. Tämän vuoksi myös yrityksen lopettaminen nähdään yhä useammin todennäköisimpänä vaihtoehtona oman yrittäjäuran päättyessä.

Matias Kotkasaari on ehtinyt tehdä jo monta kehitystoimenpidettä. Yritys on ostanut maata, joille rakentaa logistiikkakeskuksia ja varastoja. Yritys on investoinut digitaaliseen kauppaan ja palkannut sitä varten osaajia. Myös etätyötä on saanut tehdä joustavasti jo ennen koronaa.

Heti ensimmäisenä päivänä Kotkasaari teki merkittävän linjavedon.

– Poistin valkosipulikiellon. Isäni vihaa valkosipulia, eikä yrityksessä ole saanut syödä valkosipulia lounaalla, Matias Kotkasaari kertoo.

Siirry lukemaan Valtakunnallista omistajanvaihdosbarometriä 2021.

Elina Hakola