Ketoinen Oy:n yrittäjät Niina-Marika Lahnavik-Hoffren, Anni Hoffren ja Nanna Mononen saivat Kuopion vuoden 2022 Nuori Yrittäjä -tunnustuksen. (Kuva Merja Palm)

Kuopion Nuori Yrittäjä -palkinto Ketoinen Oy:n kolmikolle 

Harvoin on Nuori Yrittäjä -tunnustuksen saajan valinta ollut yhtä helppoa kuin tänä vuonna, sanoo valintaa valmistelevan Kuopion Yrittäjien vaalivaliokunnan puheenjohtaja Assi Moilanen. – Tämän korona aikaan perustetun yrityksen tarina on aivan omaa luokkaansa, joten muista vaihtoehdoista ei juuri keskusteltu. Hallitus oli samaa mieltä ja valitsi vuoden 2022 Nuori Yrittäjä -tunnustuksen saajaksi Ketoinen Oy:n ja sen kolme nuorta yrittäjää Niina-Marika Lahnavik-Hoffrenin, Nanna Monosen ja Anni Hoffrenin. Tunnustus luovutettiin yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä 28.4. yhteistyössä Väreen kanssa.

Keväällä 2020 King’s Crownin yrittäjät Niina-Marika Lahnavik-Hoffren ja Anni Hoffren miettivät, miten säilyttää ravintola hengissä korona kurimuksessa. Keinoksi keksittiin kauppayhteistyö, ja ravintolassa tehtyä ruokaa alettiin toimittaa paikalliseen K-kauppaan. Ideoita kuitenkin tarvittiin lisää koronan pitkittyessä, ja sittemmin kuningasideaksi osoittautui Niinan itselleen ketoleipää leipoessaan tullut ajatus tarjota ketoleipää myös myyntiin.  

-Ajatusta ryhdyttiin Annin kanssa jalostamaan, ja koska itse emme oikeasti leipomisesta tienneet juuri mitään, kehittämiseen pyydettiin mukaan Kakkutaiteen yrittäjänä silloin toiminut Nanna Mononen. 

“Ensimmäinen leipomo perustettiin helmikuussa 2021, huhtikuussa päästiin Keskon valikoimiin ja kesäkuussa avautui S-ryhmän valikoimat. Tässä vaiheessa oli jo pakko polkaista käyntiin uusi tehdas, joka valmistui noin 1,5 kuukaudessa marraskuussa 2021. Syyskuussa sovittiin yhteistyöstä Lantmännen Unibaken kanssa, toimitus käynnistyi tämän vuoden alussa.”

Leipomo mahdollistaa kovan kasvun 

Tällä hetkellä tuotannossa on kolme viljatonta tuotetta, jotka soveltuvat sekä gluteenittomaan, vähähiilihydraattiseen, ketogeeniseen sekä fodmap-ruokavalioon. 

 – Nyt tuotannossa töissä on mahtava, noin kymmenhenkinen tiimi, joka kyllä kasvaa lähes koko ajan, kertoo Nanna Mononen. Osa tuotannosta tehdään käsityönä, osa on automatisoitu. Leipomolla on päivittäinen kapasiteetti tuottaa tuhansia yksiköitä Suomen markkinoille. Laajempaan kansainväliseen kauppaan lähdöstä neuvotellaan tämän vuoden aikana.  

Ketoinen on mukana myös Kuopio Health-osuuskunnassa, jonka kautta tutkitaan tuotteiden terveysvaikutuksia, tietoa voidaan käyttää markkinoinnin referenssinä myöhemmin. 

Hyvät tukijoukot ja verkostot 

Kova kasvuvauhti ei olisi ollut mahdollista ilman hyviä verkostoja ja upeita asiantuntijoita, sanovat yrittäjät.  Työt on organisoitu yrittäjien kesken niin, että Niina-Marika hoitaa toimitusjohtajan tehtävät sekä ihan viime aikoihin saakka myös myynnin, Nannan ja Annin tehtävänä on tuotekehityspuoli. Osakeyhtiöllä on hallitus, jossa on mukana ulkopuolisia asiantuntijoita, ja joka huolehtii ja auttaa kasvussa ja esimerkiksi sopimusasioissa.  

-Vaikka työ ja tekeminen on vaatinut paljon oppimista ja aikaa, se on ollut mukavaa. Pyrimme kuitenkin erottamaan työn ja vapaa-ajan ja tasapainottamaan levon ja työnteon.  Meillä on perheet ja lapsia, emmekä halua elämän pyörivän yksinomaan työn ympärillä, kertoo Anni Hoffren.    

Tulevaisuudesta kysyttäessä yrittäjät vastaavat varmasti, että viiden vuoden kuluttua Ketoinen Oy on vakaavarainen yritys, joka työllistää tällä alueella. Nuorille yrittäjille neuvoksi annetaan uskallusta lähteä viemään eteenpäin lennokkaitakin ideoita, ja hakemaan apua niiden kehittämiseen, sillä sitä on saatavilla.    

Lienee hyvä muistaa, että Anni ja Niina-Marika ovat yrittäjinä myös kahdessa ruokaravintolassa: keskustassa on King´s Crown Music Restaurant ja KPY Novapoliksella King’s Crown BUSINESS LUNCH, joka sekin avattiin syyskuussa 2021.  

Kuopion Yrittäjät on luovuttanut Nuori Yrittäjä -tunnustuksia vuodesta 2005 alkaen. Palkinnonsaajan kriteerit ovat ikä enintään 35 vuotta, yritystoimintaa takana vähintään kolme vuotta sekä omalla toimialalla menestyksekkäästi hoidettu, positiivisesti erottuva yritystoiminta.

Aiemmin palkitut yrittäjät löydät täältä

teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva Merja Palm