29.5.2019 klo 13:20
Uutinen

5G-aikakausi aluillaan: ensimmäiset puheliittymät ja -puhelimet ennakkomyynnissä

Elisa toi tällä viikolla ennakkomyyntiin 5G-puheliittymät ja 5G-puhelimet. Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa ja odottavat 5G:ltä erityisesti nopeampia nettiyhteyksiä sekä terävämpää videokuvaa.

Suomalaiset käyttävät maailman eniten mobiilidataa ja selaavat nettiä puhelimella. Elisan teettämästä Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksesta (Prior Konsultointi 2019) käy ilmi, että tällä hetkellä jo 82 prosenttia suomalaisista käyttää nettiä älypuhelimella tai tabletilla vähintään viikoittain. Lyhyitä videoita katsoo vähintään kerran viikossa 55 prosenttia ja suoratoistettavia elokuvia tai sarjoja 49 prosenttia suomalaisista.

‒ Suomalaiset käyttävät maailman eniten mobiilidataa älylaitteillaan. Älypuhelimilta odotetaan nykyisin paljon: niiden suorituskyky ja toisaalta suuret näytöt mahdollistavat puhelinten käyttämisen monipuolisesti sekä hyödyllisiin ja arkea helpottaviin tarkoituksiin että viihtymiseen, Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen toteaa.

‒ Tutkimuksemme mukaan suomalaiset odottavat 5G:ltä erityisesti nopeampaa nettiyhteyttä älypuhelimiin sekä mahdollisuutta katsoa videoita ja muuta liikkuvaa kuvaa nykyistä terävämmällä kuvanlaadulla. 5G vie meidät tässä suhteessa harppauksin eteenpäin, kun liittymänopeudet jopa kymmenkertaistuvat. Mobiilipelaaminen ja pelien kehittyminen taas edellyttää aiempaa selvästi lyhyempää viivettä pelaajan reaktioiden ja laitteen suoritteiden välillä. Tässäkin tulemme näkemään 5G:n edut jo hyvin pian, Ihanainen lisää.

‒ Yritysasiakkaat hyödyntävät älypuhelimia ja digitalisaatiota yhä monipuolisemmin. 5G tuo tähän täysin uusia mahdollisuuksia, ja 5G-puhelimia on odotettu mielenkiinnolla. Edistyksellisimmät yritykset ja organisaatiot ovat ennakkovaranneet jo etukäteen uusia puhelimia, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

‒ 5G-aikakausi on aluillaan, ja näemme tällä hetkellä vasta vilauksia siitä, mihin kaikkeen 5G tuo muutoksia ja mullistuksia. Varmaa on kuitenkin, että olemme suuren ja merkittävän teknologisen murroksen kynnyksellä. Elisalle on tärkeää varmistaa, että asiakkaillamme on käytössä liittymät ja laitteet, joiden avulla pääsee nauttimaan 5G-verkon eduista, Svensson jatkaa.

Elisa siirtyi 5G-aikaan

Elisa on tällä viikolla aloittanut 5G-puheliittymien ja -puhelinten ennakkomyynnin. Elisan kaupallinen 5G-verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. 5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.