Kesätyöntekijän palkkaaminen
Kuva: Getty Images

Aina kesätyöntekijän palkkaaminen ei onnistu – Yrittäjä neuvoo olemaan rehellinen: ”Silloin on parempi lopettaa ensimmäisen työpäivän jälkeen”

Pitkään kesätyöntekijöitä rekrytoinut rautakauppayrittäjä pyrkii valitsemaan tutun ja turvallisen hakijan, sillä työntekijän perehdyttäminen on pienessä yrityksessä haastavaa.

Rautakauppa-ala menestyi hyvin myös korona-aikana, kun suomalaiset pysyivät kotona ja innostuivat remontoinnista. Tämän takia alalla on ollut verrattain hyvin tarjolla myös kesätyöpaikkoja.

Tänä vuonna liperiläiseen Timon Rautakauppaan on palkattu kolme kesätyöntekijää. Talviaikaan yrityksessä on kaksi vakituista työntekijää.

Noin 18 vuoden ajan rautakauppaansa pyörittänyt Timo Turpeinen kertoo, että työntekijöiden löytäminen ei ole ongelma.

– Suosimme yleensä aikaisempien kesien työntekijöitä, jos he ovat vielä saatavilla. Näin meidän ei tarvitse kouluttaa uusia kesätyöntekijöitä. Se vie aikaa ja aiheuttaa lisää töitä, yrittäjä perustelee.

Tänä kesänä kolmesta kesätyöläisestä yksi on sellainen, joka ei ole ollut töissä edellisinä vuosina.

Lue täältä Yrittäjien asiantuntijan vinkit kesätyöntekijän rekrytointiin.

Entä jos rekrytointi ei onnistu?

Vuosien ajan yrityksensä rekrytoinnit hoitanut Turpeinen myöntää, että aina kesätyöntekijöiden rekrytoinneissa ei onnistuta.

– Meillä on täällä päin sellainen sanonta, että se minkä taakse jätät, edestäsi löydät. Jos kesätyöntekijä ei ole hoitanut leiviskäänsä hyvin edellisenä kesänä, hänelle ei tarjota töitä seuraavana kesänä.

Kyseisissä tapauksissa kannattaa Turpeisen mukaan olla rehellinen nuorelle työntekijälle. 

– Nuoren pitää ymmärtää, että on tärkeä asia hoitaa työnsä hyvin. Voi olla, että seuraava työnantaja soittaa meille ja kysyy, miten kyseinen nuori on pärjännyt. Jokainen palkanmaksaja haluaa, ettei työntekijän suhteen tarvitsisi kokeilla vaan että saataisi onnistumisia kerralla. Kokeileminen maksaa vaivaa ja vaiva on rahaa.

Yleensä rekrytoinneissa onnistutaan hyvin. Epäonnistumiset ovat harvinaisia, mutta välillä on jouduttu myöntämään nopeastikin, ettei yhteistyö toimi.

– Joskus olemme joutuneet ensimmäisen työpäivän jälkeen toteamaan, että on parempi keskeyttää hommat. Jos ensimmäisenä työpäivänä tuntuu siltä, että tämä yhteistyö ei ole  hedelmällistä, on parempi tunnustaa asia ja lopettaa siihen. Onneksi suurin osa nuorista on motivoituneita ja haluaa tehdä parhaansa. Parhaansa tekeminen riittää.

Kesätöitä edelleen runsaasti tarjolla

Työnhakupalvelu Duunitorin tietojen mukaan kesätyöpaikkojen haut ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuodesta. Huhtikuussa Duunitori.fissä julkaistiin yli 7 000 uutta kesätyöpaikkailmoitusta, kun viime vuonna vastaava luku oli yli 5 000 ja vuonna 2020 alle 2 000. Vielä toukokuun alussa on ollut selvästi enemmän kesätyöilmoituksia kuin aiempina vuosina.

– Viime vuonna oli jo erittäin paljon avoimia kesätyöpaikkoja, ja tänä vuonna tilanne on ollut vielä valoisampi. Tähänastisen datan perusteella ennustan, että näin toukokuussa ja vielä kesäkuussakin tulee olemaan runsaasti viime hetken kesätöitä. On hienoa, että niin moni työnantaja on valmis tarjoamaan nuorille tärkeän kokemuksen, Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Aino Salonen sanoo.

Työvoimapula heijastuu myös kesätöihin. Avoimissa kesätyöpaikoissa korostuvat työvoimapula-alat kuten sote- ja ravintola-ala.

– Kesätyönhakijoiden osaaminen ja työnantajien tarpeet eivät aina kohtaa. Esimerkiksi terveydenhuollon kesätöitä on runsaasti, mutta tehtävät edellyttävät usein alan koulutusta ja työkokemusta, Salonen kertoo.

Hän neuvoo yrityksiä perustelemaa, miksi kyseinen työpaikka on nuoren kannalta kiinnostava.

– Pelkkä työpaikkailmoituksen julkaisu ei riitä. On selvitettävä, miksi oma työpaikka on vetovoimainen kohderyhmälle sekä viestittävä näistä asioista. Houkutteleva työnantajakuva syntyy ennen kaikkea siitä, että on aidosti hyvä työnantaja. Työntekijäkokemusta pitää siis kehittää järjestelmällisesti.

Näillä aloilla on eniten kesätöitä

Näillä toimialoilla julkaistiin eniten kesätyöilmoituksia tammi–huhtikuussa 2022 Duunitori-palvelussa:

  1. Ravintola- ja matkailuala (4 662)
  2. Myynti- ja kaupan ala (3 972)
  3. Sosiaali- ja hoiva-ala (2 985)
  4. Terveydenhuoltoala (2 061)
  5. Julkinen sektori ja järjestöt (1 963)
  6. Rakennusala (1 887)
  7. Teollisuus ja teknologia (1 882)
  8. Kuljetus, logistiikka ja liikenne (1 721)
  9. Asennus, huolto ja puhtaanapito (875)
  10. 10.Hallinto ja yleiset toimistotyöt (693)
Pauli Reinikainen