26.1.2021 klo 12:53
Uutinen

Ajatuksia Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Juha Tähkäseltä

Nyt sitten olen Päijät-Hämeen Yrittäjien tuore puheenjohtaja. Tässä on saanut hiukan jo tottua ajatukseen ja samalla suunnitella omaa toimintatapaa.

Mutta kerron vähän ensin omasta taustastani. Olen aloittanut yritystoiminnan 1980-luvulla rengas- ja hydrauliikkakauppiaana yhdessä isäni kanssa. Laman myötä siirryin hoitamaan isäni maanrakennusyritystä, jonka jälkeen aloitin toiminimellä louhintaurakoinnin keväällä 1996. Myöhemmin yritys muutettiin osakeyhtiöksi. Toimin lähinnä yksikseni, mutta kesäisin teen vähän piha- ym. maarakennustöitä, jolloin saattaa olla 1-2 henkilöä töissä.

Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksi havannalaista koiraa sekä kolme aikuista lasta ja heidän viisi lastaan.

Järjestötoiminnasta vankkaa kokemusta

Järjestötoiminnassa olen ollut lähes koko ikäni: 4-H , Nuorkauppakamari, ja yrittäjäjärjestö viimeisenä, muttei vähäisimpänä. Heinolan Yrittäjien jäsenenä olen ollut n. 25 vuotta ja yhdistyksen puheenjohtajana 13 vuotta. Päijät-Hämeen Yrittäjien hallituksessa olen ollut myös sen 13 vuotta ja muutaman vuoden varapuheenjohtajana. Suomen Yrittäjien hallituksen varajäsenenä toimin neljä vuotta. Että kaikkea tällaista on nähty.

Korona haastaa yrittäjiä, jäsenkehitys yrittäjäjärjestöä

Mutta uusien haasteiden edessä tässä ollaan. Meillä Päijät-Hämeessä luo haasteita covid-19, jota täytyy ajatella, kun tulevaa toimintaamme suunnitellaan. Näyttää siltä, että rokotukset siirtyvät myöhäiseen kevääseen; ne helpottaisivat niin yrittäjien kuin järjestönkin toimintoja.

Hallinnollisesti opettelemme toimimaan uuden sääntöuudistuksen mukaisesti, mutta uskon kaiken taittuvan hyvin ja pääsemme hyvään toimintaan kevään aikana. Toimistomme on hyvässä iskussa ja uskossa tulevaan tekemiseen.

Järjestöllisesti meillä on haasteita jäsenkehityksen suhteen koko alueella ja se vaatii meiltä omia toimenpiteitä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on luvannut järjestää lähiaikoina aluepuheenjohtajien kokouksen käsittelemään tätä koko maata koskevaa asiaa. Päijät-Hämeen Yrittäjien on myös mietittävä miten covid vaikuttaa alueen yrityksiin ja miten meidän tulisi auttaa vaikeuksiin joutuvia yrityksiä – näitä valitettavasti on tulossa.

Vaikutustyöllä kohti yritysmyönteistä päätöksentekoa

Sitten on se suuri tehtävä: edunvalvonta. Meidän on edelleen oltava vahva toimija ottamaan kantaa julkisten yritysten perustamisiin yksityisille markkinoille. Kunnille pitäisi olla myös itsestäänselvyys, että ilman yksityisiä yrityksiä kuntien verotulot eivät riitä kattamaan nykyisiä palveluita. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (PHHYKY) kanssa on jatkettava vuoropuhelua ja pyrittävä saaman yrittäjien näkemys palvelujen järjestämisvastuun ja tuottamisen osalta heille osaksi toimintatapoja. Parhaiten se menisi perille, jos saisimme sen osaksi PHHYKYn strategiaa.

Tämän vuoksi myös tulevat kuntavaalit ovat yksi tärkeä vaikuttamisen paikka. Toivottavasti yrittäjät löytävät aikaa myös kuntapäättäjätehtäviin ja uskaltautuvat ehdokkaiksi vaaleihin. Hyviä yrittäjäehdokkaita kaivataan! Kuntien tulevat talousnäkymät ja mahdollinen maakunta-sote muodossa tai toisessa aiheuttavat melkoisia paineita kuntien päätöksenteossa.

Tässä sitä työsarkaa meillä yrittäjillä riittää. Toivon kaikille hyvää alkanutta vuotta ja menestystä yrittämisen tiellä. Olkaa yhteydessä asiassa kuin asiassa, yksin ei kaikkea kannata hautoa mielessään.

Terveisin,

Juha Tähkänen
yrittäjä, Louhintaurakointi Juha Tähkänen Oy
puheenjohtaja, Päijät-Hämeen Yrittäjät