Ali Jahangiri aloittaa K-kauppiaana Helsingin Kampissa.
Ali Jahangiri suoritti K-kauppiasvalmennuksen. Kuva: Ali Jahangirin albumi
17.11.2021 klo 10:25
Uutinen

Ali Jahangiri vaihtoi alaa, haaveena esteettisesti kaunis K-kauppa: ”En halua kertoa alapäävitsejä enää kuusikymppisenä”

Ali Jahangiri kertoo alanvaihdoksesta Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

Mediassa uutisoitiin syyskuussa standup-koomikko Ali Jahangirin alanvaihdosta. Hän kertoi omalla Facebook-tilillään lähtevänsä K-kauppiaskoulutukseen. Ilmoitus merkitsi käytännössä sitä, että standup-keikat saivat suurimmaksi osaksi jäädä. Tuoreessa Yrittäjän podcastin jaksossa Jahangiri avaa päätöksen taustoja ja tulevaisuuttaan.

Jahangiri aloitti K-kauppiasvalmennuksen viime huhtikuussa, mutta ei halunnut heti kertoa asiasta julkisuudessa.

– Halusin osoittaa kaikille, että olen tosissani tämän asian kanssa. Halusin, että tämä ei ole mikään ohimenevä juttu ja työkaverini ja asiakkaat näkevät, että tämä ei ole vain joku tapa keksiä tekemistä. Sitten kun puoli vuotta oli mennyt, ponnahdin asian kanssa niin sanotusti pinnalle.

Jahangiri ei päätynyt ratkaisuun korona-ajan tulonmenetysten takia. Hän ei ole kärsinyt asiakaskadosta tai taloudellisista vaikeuksista.

– Vuoden 2020 joulukuu taisi olla yksi parhaimmista pikkujoulusesongeista, jonka olen koskaan tehnyt. Keikkaa riittäisi kyllä, mutta tällä hetkellä otan vastaan vain harvoja ja valittuja. Yrittäjämentaliteetti on pitänyt minut pinnalla koko korona-ajan, hän kertoo podcastissa.

Koronapandemia oli kuitenkin vauhdittava tekijä alan vaihtamiseen.

– Olin jo pidempään miettinyt, mitä teen sitten, kun lavat jäävät taakse. Muutama vuosi sitten aloin miettiä, mikä olisi oikea aika lopettaa standupin tekeminen. Ajattelin, että viidenkympin tienoilla olisi hyvä jäädä eläkkeelle siitä hommasta. Olen tehnyt paljon kauppiaiden kanssa töitä ja tiesin, mitä se homma on.

”Uskottavuus suurin haaste”

Ennen hakemuksen jättämistä kauppiaskoulutukseen Jahangiri soitti hakemuksia vastaanottavalle henkilölle. Reaktio jäi mieleen.

– Hän vain nauroi ja ihmetteli, miksi mä hänelle soitan. Hän ei meinannut millään uskoa, että olen tosissani. Tuli selväksi, että uskottavuus tulee olemaan suurin haasteeni. Minun täytyy seuraavaksi vakuuttaa ihmiset sillä, että kaupan pyörittäminen onnistuu menestyksekkäästi. Totuus on, että kaupan pyörittäminen on hyvin erilainen bisnes kuin tapahtuma-ala, jossa laitetaan liput myyntiin ja sillä selvä.

Kauppiaskoulutus kestää puolisentoista vuotta. Tällä hetkellä Jahangiri on kauppiasvalmennuksessa helsinkiläisessä K-Supermarketissa.

– Minulla on oma pitkän linjan kauppiasvalmentaja. Aloitin huhtikuussa perusasioista kuten siitä, miten tuotteet laitetaan hyllyyn. Nyt minulla on oma osasto, jonka valikoimasta vastaan, hän kertoo.

Tulevaisuuden haaveena Jahangirilla on esteettisesti kaunis K-kauppa. Mitä muita toiveita Jahangirilla on omalle kaupalleen? Entä missä hän näkee itsensä viiden vuoden päästä? Jääkö standup-komiikka lopullisesti? Kuuntele vastaukset podcast-jaksosta. Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Supla-palvelusta, Spotifysta ja Googlen podcast-palvelusta.

Pauli Reinikainen