25.4.2017 klo 13:14
Uutinen

Alle 200 000 euron asunnot karkaavat sijoittajille

Varsinkin pienet asunnot katoavat yhä useammin sijoittajien taskuihin eivätkä liiku vuokramarkkinoilta ostajien ulottuville.

Edulliset asunnot katoavat erityisesti pääkaupunkiseudulla asuntosijoittajien omistukseen, minkä vuoksi niitä päätyy yhä vähemmän tavallisten ostajien ulottuville.

Pienten asuntojen suosion sijoituskohteina pelätään vääristävän yksiöiden ja kaksioiden kauppahintoja ja ylikuumentavan asuntokauppaa.

Ilmiön seurauksena asuntoa etsiville on tarjolla yhä vähemmän kohtuuhintaisia asuntoja. Kuluneen viiden vuoden aikana alle 200 000 euroa maksavien asuntojen kauppamäärä on ollut jatkuvassa laskussa, kertoo Kahdeksannen päivän toteuttama, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n kauppaseurantaan perustuva markkinakatsaus.

Syynä edullisten asuntojen katoon on asuntosijoittamisen suosion nousu. Etenkin pienet asunnot katoavat herkästi sijoittajien taskuihin eivätkä enää liiku vuokramarkkinoilta ostajien ulottuville.

– Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen asuntosijoittaminen on kasvanut voimakkaasti. Markkinoille on tullut paljon yksityisiä sijoittajia ja uusia rahastoja. Asuntojen on koettu olevan turvallinen säästökohde, Kahdeksannen päivän toimitusjohtaja Jussi Karppinen kertoo.

Sijoittajat liikkellä etenkin Helsingissä

Pääkaupunkiseutu ja erityisesti Helsinki ovat yksityisten asuntosijoittajien mielikuvissa vakaita alueita, joilla asuntojen arvon heittelehtiminen on harvinaista. Sijoittamisen suosio onkin nostanut näillä alueilla merkittävästi pienten asuntojen hintoja suhteessa isompiin asuntokokoihin.

Viimeisen 12 kuukauden aikana välittäjäkaupan keskimääräinen hinta on ollut Helsingissä noin 274 000 euroa. Keskiarvo on noussut viidessä vuodessa 12,3 prosenttia.

– Sijoittajat ostavat vastavalmistuneet asunnot suoraan rakennusyhtiöiltä, mikä on kannattavaa toimintaa molemmille osapuolille. Vastaava kehitys tulee jatkumaan niin kauan kuin pienistä asunnoista on pulaa, Karppinen jatkaa.

Vaikka suurin osa asuntokaupoista tehdään yhä 150 000–350 000 hintaluokassa, myös kalliimmat asunnot ovat kysyttyjä. Erityisesti Helsingissä ja Espoossa yli 500 000 euron asuntokauppojen määrä on viimeisen parin vuoden aikana kääntynyt reippaaseen nousuun.