Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
16.5.2024 klo 15:45
Uutinen

Alv-alarajaa ei olla nostamassa – Yrittäjien veroasiantuntija: ”Pettymys ja vaikea ymmärtää”

Hallitus ei esitä muutosta vähäisen toiminnan alv-rajaan.

Arvonlisäveron alaraja ei ole nousemassa 15 000 eurosta, sillä Petteri Orpon hallitus ei esitä muutosta vähäisen toiminnan rajaan.

Muun muassa Suomen Yrittäjät on esittänyt alarajan korotusta 30 000 euroon. Myös Verohallinto on lausunnossaan puoltanut alarajan korotusta 25 000 euroon nykyisestä 15 000 eurosta.

– Vähäisen toiminnan rajan jättäminen ennalleen on pettymys ja myös vaikea ymmärtää siihen nähden, että valtaosassa lakiluonnokseen annetuissa lausunnoissa kannatettiin rajan nostamista. Samalla olisi voitu myös keventää hallinnollista taakkaa, sanoo Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki.

Alarajahuojennuksen poistamisen vaikutus verotuottoihin on Kurjen mukaan suurempi kuin mitä rajan nostaminen lakiesityksessä tarkastelluissa vaihtoehdoissa (20 000 euroa tai 30 000 euroa) maksaisi.

– Julkisen talouden tasapainottamistarve on ilmeinen, mutta tältä osin veronsaaja olisi rajaa nostettaessa edelleen saamapuolella – hallituksen esitykseen sisältyvän arvion mukaan 35 miljoonaa euroa, jos uusi raja olisi 30 000 euroa, Kurki jatkaa.    

Hallituksen esityksen mukaan verotuoton lisäys olisi vastaavasti 70 miljoonaa, jos raja nostetaan 20 000 euroon. 

Ei kädenojennusta pienimmille

Liikevaihdoltaan 15 000 ja 30 000 euron välissä olevien yritysten arvonlisäveron liukuva alarajahuojennus poistuu vuoden 2025 alussa EU-direktiivin vuoksi. Verohallinnon tiedotteen mukaan alarajahuojennusta haki vuonna 2023 kaikkiaan 80 000 yritystä.

Alv-alarajan nosto olisikin ollut kädenojennus pienimmille yrityksille huojennuksen poistuessa.

– Arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistuminen vuoden 2025 alusta alkaen kiristää kaikkein pienimpien yritysten verotusta, eikä kaikilla yrityksillä ole mahdollisuutta nostaa hintoja. Tähän kun lisätään vielä se, että yleinen arvonlisäverokanta nousee syksyllä, ja sen osalta pienimmillä voi olla sama haaste vyöryttää korotus hintoihin, niin eivät nämä viestit todellakaan yrittäjälle kesää tee, Kurki sanoo.

– Alv-korotusta koskevassa lakiluonnoksessa viitatun arvion mukaan alv-korotuksesta siirtyy hintoihin noin kaksi kolmasosaa. Toivottavasti eduskuntakäsittelyssä yrittäjien huolet otetaan vakavasti, Kurki jatkaa.

Alarajahuojennusta voi vielä hakea vuodelta 2024. Huojennusta haetaan tilikauden viimeisellä alv-ilmoituksella. 

Milloin alv-rekisteriin?

Jos yrityksen liikevaihto jää alle 15 000 euroon vuodessa, yrityksen ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi eikä myydä tavaroita tai palveluita arvonlisäverollisina.

Verohallinnon mukaan uutta on se, että vähäisen toiminnan raja määritellään kuluvan ja edellisen kalenterivuoden liikevaihdon perusteella. Alv-rekisteriin rekisteröitymisvelvollisuuteen tulee muutos siten, että verovelvollisuus alkaa vasta, kun alaraja ylitetään.

– Myös vuoden 2024 liikevaihto vaikuttaa siis siihen, tarvitseeko yrityksen rekisteröityä vuonna 2025 alv-rekisteriin. Jos liikevaihto jää molempina vuosina alle 15 000 euron, alv-rekisteriin ei tarvitse ilmoittautua, johtava veroasiantuntija Mika Jokinen Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.

Yritys voi kuitenkin yleensä hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverolliseksi, vaikka sen liikevaihto jäisi alle 15 000 euron. Näin yritys voi vähentää arvonlisäveron, joka sisältyy liiketoimintaa varten tehtyihin hankintoihin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus