4.1.2019 klo 15:03
Uutinen

Amos Rexin suosio ja pitkät jonot hyödyttävät Lasipalatsin yrittäjiä

Amos Rexin avajaisnäyttelyn viimeinen viikko on tuonut paljon positiivista pöhinää ja asiakkaita kivijalkakauppojen liikkeisiin.

Helsingin Keskustassa Amos Rexin taidemuseo kerää viimeisiä kävijöitä avausnäyttelyynsä Massless, joka on japanilaisen Team Labs -ryhmän työtä ja esittelee digitaalista taidetta. Näyttely avautui elokuun lopussa ja sulkeutuu sunnuntaina 6. tammikuuta.

Museoon on ollut jonoa lähes koko syksyn, mutta viimeiset päivät ovat houkutelleet näyttelyyn hurjat määrät viime hetken kävijöitä, jotka ovat joutuneet jonottamaan näyttelyyn tunteja. Jonot ovat olleet useita satoja metrejä.

Amos Rexin tavoite viime vuodelle oli 100 000 kävijää, mutta nyt kävijämäärien ennustetaan ylittävän jo neljännesmiljoonan rajan.

Lasipalatsin yrittäjien toiminnalle Amos Rexin suosio on tehnyt hyvää. Esimerkiksi Café Lasipalatsiin museo on tuonut huomattavasti lisää asiakkaita.

– Tänään jonon pää oli rock-klubi Tavastian kohdalla. Osa seurueesta jää jonoon ja osa jää sisälle lämmittelemään ja sitten vaihdetaan osia. Yläkerran ravintolaankin on tullut seurueita, jotka ovat yhdistäneet illallisen ja museokäynnin, Ravintola Lasipalatsin ravintolatoimen johtaja Minna Lamminen kertoo.

Museoon mahtuu kerrallaan 400 kävijää. Välillä lipunmyyni on ollut puoli tuntia kiinni ruuhkan takia. Kylmässä seisominen tuntuu vähintään varpaissa ja sormissa. Tylsääkin voi tulla. Jonottajat ovat varautuneet pitkään seisoskeluihin romaanien ja muun ajanvietteen kanssa. Joku on tehnyt lumiukonkin. Pikkutyttö tanssii itsekseen.

Ravintola Lasipalatsi yritti myydä jonottajille kahvia kärrystä, mutta se ei käynyt kaupaksi. Lämmittelijät tahtoivat sisätiloihin. Amos Rexin pyynnöstä kahvila tarjoili kuumaa mehua ja glögiä jonottajille, joka on otettu Lammisen mukaan ilolla vastaan.

Lasipalatsin rakennuksen kivijalkaliikkeet kutsuvat ehkä lämmittelemään, mutta samalla jonottajat löytävät liikkeet ja tutustuvat tarjontaan. Ylipäätään Lasipalatsin toiminta on nyt selkeytynyt kuluttajille.

– Loppukesästä, kun viimeisetkin rakennustelineet ja betoniporsaat vietiin pois, ja kun piha-aukio avautui, liiketoiminta on piristynyt. Jokainen yrittäjä hyötyy siitä kyllä. Ehdimme olla puolitoista vuotta auki, mutta nyt kuulen, kuinka asiakkaat luulevat, että olemme vasta avanneet ovet uudelleen, Lamminen sanoo.

Seuraava Amos Rexin näyttely avautuu maaliskuussa, jolloin esillä on belgialaisen surrealisti René Magritten näyttely.

– Toivomme tietysti, että mielenkiinto jatkuu. Tänne on tullut päiväretkeläisiä Suomesta ja paljon ulkomaalaisia. Toki massat tuovat myös lieveilmiöitä, kuten roskaamista ja enemmän täytyy katsoa, millä asioilla jotkut ovat liikkeellä, mutta pääasiassa tämä on tuonut positiivista pöhinää, Lamminen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi