8.8.2018 klo 10:32
Uutinen

Android-käyttäjä, huomio: Näin puhelimesi käyttöjärjestelmä uudistuu – 6 oleellista parannusta

Uusin Android-käyttöjärjestelmä on lanseerattu ja se tulee hiljalleen käyttöön eri valmistajien mobiililaitteissa.

Googlen julkaisema uusin Android-käyttöjärjestelmäpäivitys kantaa nimeä Pie. Se on järjestyksessään yhdeksäs Android-versio.

Ensimmäisenä uusi versio tulee käyttöön Googlen uusimmissa Pixel-puhelimissa, mutta hiljalleen versiota aletaan jakaa myös nykyisille käyttäjille. Esimerkiksi HMD Globalin Nokia-puhelimiin päivitys on luvassa syksyn aikana.

5 merkittävää Android-uudistusta

1. Uudet toimintopainikkeet (Googlen omassa Android-versiossa)

Android Pie -laitteessa avoimena olevia sovelluksia voi tarkastella kahdella tavalla, joko pyyhkäisemällä kotipainikkeesta ylöspäin tai pyyhkäisemällä sivusuunnassa näytön alareunasta. Erillinen painike, josta aikaisemmin tarkasteltiin sovelluksia, katoaa kokonaan.

2. Kätevä Markup-työkalu

Kyseisellä työkalulla näytöltä otettujen kuvakaappausten käsitteleminen rajaamalla ja piirtämällä helpottuu.

3. Tekoälyn korostaminen akunkeston optimoinnissa

Uusimmassa versiossa keihäänkärkenä on tekoäly. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mobiililaite yrittää oppia aikaisempaa enemmän käyttäjänsä tavoista ja tottumuksista ja tarjota näin parempaa ”palvelua”.

Google on lisännyt Androidiin Adaptive Battery -ominaisuuden, joka aistii mitä sovelluksia käyttäjä käyttää lähitunteina ja optimoi tämän jälkeen puhelimen toimintaa niin, että akku kestäisi mahdollisimman kauan.

4. Fiksu näytön kirkkauden säädin

Tekoälyä hyödyntää myös automaattinen näytön kirkkauden säätö, joka opettelee käyttäjän mieltymyksiä ja säätää näytön kirkkautta sen mukaan.

5. Android ehdottaa puhelinsoittoa

Tekoäly on mukana niin ikään sovellusvalikkoon lisätyissä pikavalinnoissa. Jos laite arvioi, että jollekin kontaktille soittaminen on tarpeen juuri nyt, se ehdottaa puhelinsoittoa käyttäjälle.

6. Lisää kontrollia mobiililaitteen käyttöön

Google on lisännyt Androidiin ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä voi kontrolloida päivittäistä mobiililaitteen kanssa käyttämäänsä aikaa. Uusi Dashboard-näkymä kertoo miten paljon laitetta on käytetty. Infonäkymästä voi tarkastaa muun muassa sen, kuinka monta kertaa laitteen näyttölukitus on avattu. Sovelluksille voi asettaa ajastimia, joiden avulla voi rajoittaa esimerkiksi mobiilipelaamiseen käytettyä aikaa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi