12.9.2017 klo 22:46
Uutinen

Applen juhla-iPhone maksaa Suomessa yli 1300 euroa: Hyvästit kotinäppäimelle

Applen julkistustilaisuudessa käytettiin runsaasti aikaa uuden iPhone X:n kasvontunnistustoiminnon esittelemiseen.

Siinä missä tänään julkistettu iPhone 8 on vain päivitysmalli, iPhone X:n sisään amerikkalaisyhtiö on pakannut viimeisimmän teknisen osaamisensa.

Uutuus tulee ennakkotilattavaksi Suomessa 27. lokakuuta ja sen myynti käynnistyy 3. marraskuuta. Laite tulee myyntiin harmaan ja hopean väreissä.

X-malli on juhlaversio, joka nimensä mukaisesti juhlistaa iPhonen 10-vuotista taivalta. Malliston ensimmäinen puhelin esiteltiin vuonna 2007.

Uusi tekniikka ja juhlamallin imago näkyy myös laitteen hinnassa. Suomessa iPhone X maksaa halvimmillaan 1179 euroa, jos valitsee 64 gigatavun muistivariantin. Kalliimpi 256 gigan malli maksaa peräti 1349 euroa. Kyseessä on kaikkien aikojen kallein iPhone-puhelin.

Ulkoisesti laite on täysin eri näköinen kuin aikaisemmat iPhonet. IPhone X:n etuosa on lähes kokonaan näyttöä. Kotinäppäintä ei enää ole vaan kotinäkymään siirrytään pyyhkäisemällä ylös näytön alalaidasta. Näytöllä on kokoa 5,8 tuumaa mutta itse puhelin ei ole merkittävästi iPhone 8:aa suurempi. Laitteen sivulla on painike, joka korvaa joitakin kotinäppäimen toimintoja.

Apple käyttää uutuudessaan oled-näyttöteknologiaa, jollainen on aikaisemmin nähty muun muassa LG:n puhelimissa. Apple nimittää näyttöteknologiaa ”Super Retinaksi”.

Kasvontunnistus myös hämärässä

Kokonaan uutta on myös tapa, jolla puhelimen näyttölukitus avataan. Apple on luopunut sormenjälkitunnistuksesta ja käyttää laitteessa Face ID -kasvontunnistusteknologiaa. Vaikka julkistustilaisuudessa kasvontunnistus petti kerran, Apple lupaa sen toimivan myös hämärässä. Applen mukaan kasvontunnistuksella saavutetaan selvästi parempi tietoturva verrattuna sormenjälkitunnistukseen. Samaa tunnistautumistapaa käytetään myös sovelluskaupassa ja maksamisessa. Lukituksen avaaminen toimii, kun käyttäjä pitää silmänsä auki ja suuntaa katseensa kohti puhelinta.

IPhone X:n rakenne on ruostumatonta terästä ja takaosa on lasia. Lasipinta mahdollistaa puhelimen lataamisen langattomasti.

Entä kamera?

X-mallissa on kaksoiskamera, jossa on kaksinkertainen optinen zoom. Kumpikin linssi on varustettu optisella kuvanvakaimella. IPhone 8:n tavoin myös X:ssä on 4K-kuvaustoiminto 60 kuvan sekuntinopeudella ja 1080p-videokuvausmahdollisuus 240 kuvan sekuntinopeudella.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi