Apteekkariliitto haluaa apteekit osaksi hyvinvointialueiden palvelustrategiaa. Kuva: Pixhill
19.11.2021 klo 08:29
Uutinen

Apteekit haluavat tiiviimmin osaksi sote-palvelujärjestelmää

Apteekit ovat keskeinen yhteistyötaho, kun tuleville hyvinvointialueille rakennetaan palvelustrategiaa. Tätä mieltä on Apteekkariliitto.

Apteekkeja kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän niin lääkeneuvonnassa kuin terveydenhuollon palvelupisteenäkin. Näin toteaa Apteekkariliitto, joka julkisti aluevaalitavoitteensa Apteekkari 2021 -tapahtumassa Helsingissä.

Apteekkariliiton mukaan vain noin puolet lääkehoidoista toteutuu tarkoitetusti. Ikääntyneiden lääkitysten kokonaisuus ei liiton mukaan ole kenenkään hallinnassa, ja jopa neljännes ikäihmisten erikoissairaanhoidon käynneistä johtuu lääkitykseen liittyvistä ongelmista.

– Niistä valtaosa voitaisiin ennaltaehkäistä apteekeissa yhteistyötä kehittämällä. Apteekin ammattilaisten ydinosaamista ovat lääkehoitojen tarkistus ja arviointi. Arviointien pitäisi olla säännöllisesti tarjolla ikääntyneille ja muille niistä hyötyville, sanoo Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Risto Kanerva.

Apteekkariliiton mukaan apteekkien palvelusta pitää laatia rajattu, hyvinvointialueille suunnattu toimintaohjeistus, joka tukee omaishoitajien jaksamista ja helpottaa heidän työtään.

– Omaishoitajat vastaavat usein suhteellisen vaativan potilaan lääkehoidosta ilman alan koulutusta. Lähiapteekin toteuttama, lääkitystarkistuksen sisältävä lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu helpottaisi omaishoitajien arkea ja varmistaisi hoidettavan lääkitysturvallisuutta, puheenjohtaja Kanerva sanoo.

Toimitus
Toimitus