Pirkan Maalämpö
30.3.2023 klo 07:30
Uutinen

ARA-avustukset ylikuumensivat lämpöpumppujen markkinoita entisestään – räjähdysmäinen kysyntä on seurausta myös muuttuneesta maailmantilanteesta

Öljyn hinnan nousu ja Ukrainan sota ovat kasvattaneet lämpöpumppujen kysyntää merkittävästi. Saatavuusongelmat kurittavat alan yrityksiä ja toimitusajat venyvät pahimmillaan jopa vuoden mittaisiksi. Haasteista huolimatta Pirkan Maalämmöllä on riittänyt töitä. Yritys palvelee sekä kotitalouksia että yritysasiakkaita. Tällä hetkellä suurin osa töistä liittyy lattialämmityksiin ja omakotitalojen lämpöpumppujen asennus- sekä huoltotehtäviin.

Nokialainen isän ja pojan lämpöpumppuyritys

Pirkan Maalämpö on perheyritys, jota toimitusjohtaja Mikko Leppänen luotsaa yhdessä isänsä kanssa. Yritys syntyi liiketoimintakaupan myötä vuonna 2015. Mikon isä oli ollut alihankkijana yrityksellä ja sen aikaiset yrittäjät halusivat lopettaa liiketoiminnan, mutta Mikon isä halusi jatkaa. He ostivat liiketoiminnan yhdessä vasta valmistuneen Mikon kanssa.

– Se meni aika lailla niin, että kun keväällä valmistuin LVI-alan insinööriksi AMK:sta, niin marraskuussa oli firma pystyssä, Mikko vahvistaa.

Yrityksen alkuaikoina rakennusala kärsi vielä taantumasta, mikä toi haasteita tuoreelle yrittäjälle. Yhteistyö isän ja pojan välillä on kuitenkin sujunut alusta asti hyvin. Tällä hetkellä yritys työllistää yhteensä neljä henkilöä yrittäjät mukaan lukien.

– Meillä on muutama työntekijä, jotka tekevät käytännössä pelkästään lattialämmityksiä. Olemme pyrkineet siihen, että isä pystyisi tekemään sitä huoltopuolta sekä tarjouslaskentaa ja minä sitten teen kaikki muut, Mikko toteaa.

Lämpöpumpun tärkein huoltotoimenpide on puhtaanapito

Lämpöpumppuja myytäisiin Mikko Leppäsen mukaan niin paljon kuin niitä olisi tarjota. Kaikkein kuumimmillaan niiden kysyntä kävi vuosi sitten. Lämpöpumppujen myyntiä haittaavat kuitenkin niiden saatavuusongelmat ja pitkät toimitusajat.

– Kun tilanne on se, että on 20 myytyä konetta ja toimitusaika voi olla jopa vuoden, on aika vaikeaa myydä uutta konetta, hän täsmentää.

Lämpöpumppuja pidetään energiatehokkaana lämmitysratkaisuna. Öljyn hinnan noustessa moni on vaihtanut öljylämmityksen maalämpöön. Myös sähkön hinnan nousun arvellaan lisänneen lämpöpumppujen kysyntää, mutta Mikko muistuttaa, että myös lämpöpumput kuluttavat sähköä.

–Kaukolämmön ja lämpöpumppujen energian hinta on lähentynyt toisiaan, mutta lämpöpumput ovat kuitenkin toistaiseksi edullisempia, hän pohtii.

Energiatehokkuuteen voi vaikuttaa huoltamalla lämpöpumppua säännöllisesti. Vastoin yleisiä uskomuksia tämä onnistuu myös kuluttajalta itseltään pitämällä lämpöpumpun suodattimet puhtaana. Kylmäpuoli kannattaa jättää ammattilaisten huollettavaksi, mutta siihen ei Mikko Leppäsen mukaan usein tarvitse koskea.

–  Puhdistus vaikuttaa paljon laitteen energiatehokkuuteen. Jos suodattimet ovat puhtaat, käyttäisin ammattilaisen katsomassa, noin viiden vuoden välein, että lämpöpumppu toimii, miten sen pitää. Maalämpöpumpuissa ja ilma-vesikoneissa lähes kaikki komponentit voidaan testata ja niiden rikkoutumista voidaan ennakoida, Mikko kertoo.

Pirkan Maalämpö

Ammattitaito ja ketteryys ovat pienemmän kylmätekniikkayrityksen valtteja

Kun Mikko Leppäseltä kysyy, mikä tekee Pirkan Maalämmöstä alansa parhaan yrityksen, hän miettii hetken ennen kuin vastaa.

– Ammattitaito, joustavuus ja palvelu. Ennen saatavuusongelmia oli tilanteita, joissa asiakkaan rikki mennen öljykattilan tilalle saatiin toimitettua ja asennettua lämpöpumppu vuorokaudessa. Ne ovat sellaisia onnistumisen kokemuksia, mitkä ovat jääneet mieleen, Mikko pohtii.

Asiakkaat saavat Pirkan Maalämmöstä nopeasti apua akuuteissa ongelmatilanteissa esimerkiksi, kun lämmitys tai lämpimän veden tulo katkeaa.

– Akuutit viat käydään korjaamassa nopeasti. Meillä on päivystys ja on käyty viikonloppuisin ruuvailemassa noita koneita käyntiin, Mikko vahvistaa.

Lämpöpumppujen asennus- ja huoltotöiden lisäksi Pirkan Maalämpö tekee lattialämmityksiä yritysten lisäksi myös kotitalouksille. Yrityspuolella lattialämmitysprojektit toteutetaan usein alihankintana rakennusliikkeille. Yrittäjäuralta Mikko Leppäselle ovat jääneet mielen erityisesti isommat projektit.

– Isommat kohteet mitä on tehty ovat jääneet mieleen. Käytiin Olympiastadionilla tekemässä sulatuksia. Ne on niin valtavan kokoisia projekteja, hän toteaa ja lisää, että projektin koosta riippumatta kiitollinen asiakas palkitsee.

Alan haasteista huolimatta Mikko Leppänen toivoo, että Pirkan Maalämpö voisi tulevaisuudessa kasvattaa toimintaansa erityisesti yritysasiakaspuolella. 

– Hallittua kasvua haetaan koko ajan, hän täsmentää.

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua

Kuvat: Eija Ranua

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 18.3.2023