Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Iivari Järvinen menehtyi toukokuun alussa 43-vuotiaana.
11.6.2024 klo 09:17
Uutinen

Arvostettu asiantuntija ja sinnikäs taistelija on poissa

Suomen Yrittäjien asiantuntija, varatuomari Iivari Järvinen kuoli lähes koko elämän kestäneen sairauden uuvuttamana Helsingissä 3. toukokuuta 2024. Hän oli kuollessaan 43-vuotias.

Iivari Järvinen siunattiin sukulaisten, ystävien ja työkavereiden saattamana Helsingin Hietaniemessä 8. kesäkuuta. Siunauksen toimitti hänen työkaverinsa Mikko Kinnunen.

Järvinen syntyi Kalajoella, jossa tuli ylioppilaaksi. Hän opiskeli oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopistossa. Valmistuttuaan hän työskenteli verohallinnossa, käräjäoikeudessa, Eläinlääkäriliitossa, Farmasialiitossa ja vuodesta 2019 Suomen Yrittäjissä.

Nuorena valtuutetuksi ja varatuomariksi

Hänen matkansa Kalajoelta Yrittäjiin ei ollut helppo eikä vaivaton.

Jo pienenä vauvana Järvisessä todettiin lihashermosairaus, joka vaikutti hänen liikkumiskykyynsä. Hän oppi kävelemään tavallista myöhemmin ja kulki koulumatkat polkupyörällä, jossa oli vahvat apupyörät. Sinnikäs poika herätti huomiota Kalajoen kouluteillä. Äiti Anita Järvinen iloitsi siitä, että Kalajoella ei ollut juurikaan mäkiä vaikeuttamassa Iivarin koulumatkoja.

Koulunkäynti ei ollut helppoa. Järvisen koulumotivaatioon joskus pettynyt opettaja soitti Järvisen Lauri-isälle ja arveli, että ”Iivari tuskin saa edes peruskoulua käytyä”.

Järvinen näytti itselleen ja muille: hän päätti peruskoulunsa keskiarvolla 9,3 ja hänestä tuli 23-vuotiaana Kalajoen kaupunginvaltuutettu, 24-vuotiaana oikeustieteen maisteri sekä 25-vuotiaana varatuomari.

Erittäin kiitelty yrittäjien auttaja

Viimeiset kymmenen vuotta Järvinen liikkui pyörätuolilla. Hän muistutti meitä muita puhuttelevalla tavalla siitä, miten sairauksista huolimatta voi rakentaa omaa työyhteisöä ja isänmaata. ”Minulle elämä on osallistumista yhteiskunnan kaikille tasoille ja itsensä voittamista”, hän itse kirjoitti.

Järvinen toivoi joskus, että olisi saanut olla elämässään yhden päivän terve. Toive, joka ei ollut kohtuuton, kertoo ankarasta taistelusta, jota hän joutui käymään selvitäkseen arjen askareista. Avustajat olivat korvaamaton apu viime vuosina.

Järvinen oli yrittäjien parissa ja Yrittäjien työyhteisössä erittäin arvostettu ja pidetty asiantuntija. Hänellä oli poikkeuksellinen kyky avata juridisia asioita niin yrittäjille kuin omille nuoremmille kollegoilleen.

Järvinen tunsi suurta iloa pystyessään auttamaan yrittäjiä. Auttaminen oli hänelle kutsumus. Hän ehtikin auttaa tuhansia yrittäjiä, jotka ovat Iivarin avulle suuresti kiitollisia. Monet yrittäjät soittivat myös minulle kiitellen Iivarin työstä.

Järvinen oli kertonut läheisilleen, että ”hänellä on niin hyvä työpaikka, ettei halua ikinä vaihtaa sitä”. Hänen ei tarvinnut.

Matkailija ja korttien kerääjä

Järvinen oli innokas matkustaja, joka teki kymmeniä ulkomaanmatkoja. Tärkeä kulkuväline oli oma Jaguar, jolla hän teki pitkiäkin matkoja, usein mm. Jäämeren rannoille.

Järvinen oli aktiivinen urheilun seuraaja. Hän keräsi mm. pelipaitoja, erityisesti toisen kalajokisen Jussi Jokisen otteluissa käyttämiä pelipaitoja, joita hänellä oli runsas kokoelma, ja jääkiekkokortteja. Hänellä oli arviolta noin 1 500 Teemu Selänteestä kertovaa korttia. Korttikokoelma on poikkeuksellisen laaja.

Järvinen kävi työpaikallaan Suomen Yrittäjissä viimeisen kerran vapun aattona. Hän oli väsynyt talven jäljiltä, mutta odotti kesää, joka oli hänelle mieluisin vuodenaika. Hän odotti pääsevänsä kelaamaan kesäiselle kentälle.

Vapun jälkeen saimme kuitenkin suru-uutisen, joka kosketti syvältä koko työyhteisöä. Iivari oli päässyt pitkän taistelun jälkeen suveen, jossa on vaivoista vapaa.

MIKAEL PENTIKÄINEN
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja ja Iivarin työkaveri