20.6.2017 klo 21:44
Uutinen

Arvostettu teknologiajulkaisu lyttää uuden iPad Pron: ”En ostaisi”

Ensimmäiset uudet iPad Prot ovat saapuneet myös Suomeen. Arvostettu amerikkalainen teknologiasivusto pitää Applen viimeisintä tablet-laitetta teknisesti hienona, mutta ei suosittele sen ostamista.

Apple esitteli kesäkuun alussa uusimmat iPad-mallit. Isommalla 12,9 tuuman näytöllä varustetun mallin lisäksi tarjolle tuli pienempi 10,5-tuumainen.

Amerikkalainen The Verge -teknologiasivusto on julkaissut arvionsa 12,9-tuumaisesta iPad-variantista. Johtopäätös on karu: toimittaja ei suosittele laitteen ostamista.

Moni käyttäjä on viime vuosina jättänyt tabletin ostamatta, koska älypuhelin ajaa monessa mielessä saman asian. Tabletit ovat päätyneet niille, jotka arvostavat isoa näyttöä ja käyttävät laitetta esimerkiksi kannettavan tietokoneen korvikkeena.

The Vergen toimittaja tarkentaa, ettei kyse ole huonosta laitteesta. Applen eduksi arviossa lasketaan se, että iPad Prota on parannettu monella osa-alueella edellisestä versiosta. Sen näyttö on tarkempi ja kirkkaampi ja prosessorissa on enemmän tehoa.

Yksinkertaisesti liian kallis

Yhtenä laitteen miinuksista The Verge pitää uuden iPadin suolaista hinnoittelua: 64 gigan tallennusmuistilla varustetun laitteen hinta on 919 euroa, eikä mukana ole Applen kosketuskynää. Sen hinta on 109 euroa. Smart Keyboard -näppäimistön hankkiminen lisää kokonaishintaa vielä lähes 200 eurolla.

The Vergen mukaan Apple on hinnoitellut isomman näytön aivan liian kalliiksi. Jos pienemmällä näytöllä selviää, sivusto suosittelee valitsemaan 10,5-tuumaisen mallin, jonka hinnat alkavat 749 eurosta. Selvästi halvemmalla pääsee, jos tyytyy lähtöhinnaltaan 419 euron arvoiseen perus-iPadiin. Silloin tosin ei saa käyttöönsä uusinta ja hienointa näyttöä eikä vikkelää prosessoria.

Uuden Pron näyttö ansaitsee toimittajan mielestä kehut. Sen True Tone -tekniikka säätää näytön kirkkauden vallitsevan tilan valaistuksen mukaiseksi. Näytön kirkkautta on lisätty merkittävästi edelliseen Pro-malliin verrattuna. Tämä helpottaa laitteen käyttöä kirkkaassa auringonpaisteessa.

Akun kesto pitää kutinsa

Apple Pencil -kynän ostajat eivät todennäköisesti pety, sillä styluksen tarkkuutta on parannettu. The Vergen toimittaja ei kuitenkaan huomannut suurta eroa kynän käytössä edelliseen versioon verrattuna.

Testin aikana iPad jämähti eikä toimittaja kyennyt sulkemaan sovelluksia tai vaihtamaan niiden välillä. Sama tapahtui käytettäessä uutta Affinity-kuvasovellusta.

Apple lupaa iPad Pron akun kestoksi 10 tuntia. The Vergen testissä tähän päästiin helposti, joten valmistaja ei ole liioitellut lupaustaan.

The Vergen arvion yhteenvetona todetaan, että kannettava tietokone on edelleen houkuttelevampi ostokohde verrattuna tehotablettiin. Arviossa muistutetaan, että tulossa oleva uusi iOS 11 -käyttöjärjestelmäversio voi tehdä laitteesta tätä hetkeä houkuttelevamman. Uusi versio helpottaa muun muassa sovellusten moniajoa, mutta puutteena ovat edelleen mobiilikäyttöjärjestelmän rajoitteet verrattuna tietokoneiden käyttöjärjestelmiin.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi