Sysmäläinen Teboil-kauppias vaihtaa ketjua

Asiakasboikotin voima yllätti, sysmäläinen Teboil-yrittäjä vaihtoi ketjua: ”Voin taas keskittyä itse asiaan” 

Ketjun muuttaminen on mahdollista vain harvoille Teboil-kauppiaille.

Sysmäläisen Teboil-yrittäjän 1,5 vuotta kestänyt taival on ollut täynnä vauhdikkaita käänteitä. Hän aloitti keskellä koronapandemiaa ja kun luulin sen olevan ohi, Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa tunnetuin seurauksin.

Syyskuun 26. päivä kyseinen sysmäläinen Teboil-asema vaihtaa SEO-ketjuun. Asiasta kertoi ensimmäisenä paikallinen Lähilehti.

– Kansalaisboikotti Teboilia kohtaan vaikutti enemmän kuin uskoimme. Oli pakko tehdä tämä päätös, koska liiketoiminta olisi muuten loppunut, yrittäjä kertoo.

”Kansalaisboikotti Teboilia kohtaan vaikutti enemmän kuin uskoimme.”

Yrittäjä

Yrittäjän huoltoasemalle tärkeä, virallinen moottorikelkkareitti kulkee aivan aseman vierestä. Normaalisti talvisin asema täyttyy kelkkailijoista, jotka käyvät tankkaamassa ja syömässä.

Viime maaliskuussa kaikki muuttui.

– Tammi-helmikuussa oli talvista, paljon lunta. Asiakkaita riitti. Sitten tuli kaunis maaliskuu, kelkkoja pörisi paljon huoltamon nurkilla mutta yksikään ei pysähtynyt meillä, ei edes syömässä. Kaikki myynti alkoi vähentyä.

Samoihin aikoihin Teboilin Suomen yhtiön viestintä hämmensi soppaa käyttämällä hyökkäyssodasta sanaa ”konflikti”.

– Teboilin viestintä ei ihan onnistunut siinä kohtaa helpottamaan kauppiaiden ahdinkoa. Viesti hukkui lähtölaukaukseen, yrittäjä kommentoi.

Ketjun vaihto ei mahdollista kaikille

Olemme aikaisemmin kertoneet Teboil-kauppiaat ry:n puheenjohtajan Pekka Haapalaisen säästötoimista omassa huoltoasemayrityksessään.

– Tähän mennessä tiedän neljä yrittäjää, jotka ovat vaihtaneet lippua. (Ketjun) vaihtaminen on teoriassa mahdollista, jos kauppias omistaa itse liikepaikkansa. Teboil-kauppiaat ovat pääasiassa vuokralla, jolloin ketjun vaihtaminen ei onnistu, Haapalainen kertoi. Osa Teboil-yrittäjistä toimii omassa kiinteistössä, mutta mittarikenttä on vuokrattu Teboilille.

Lokakuun 10. päivä voimaan astuu Suomen valtion boikotti, jonka myötä valtion autot eivät saa enää tankata Teboil-asemilla. Asiointi Teboililla loppuu myös muun muassa kunnilta, kuntayhtymiltä, sairaanhoitopiireiltä ja seurakunnilta. Samalla Teboilia ei voi valita kunnallisissa kilpailutuksissa.

”Ei normaalia yrittäjän stressiä”

SEO-ketjuun siirtyminen on sujunut tähän mennessä hyvin. Työtä on riittänyt muun muassa ulkoasun muutoksen kanssa.

– SEO valikoitui sillä perusteella, että se sopii tänne meidän pieneen kuntaamme, sysmäläinen yrittäjä kertoo.

Hän myöntää, että kulunut vuosi on ollut erittäin raskas.

– Luulin jo koronan helpottavan ja sitten alkoi sota. Tuli stressi, joka ei ole ollut normaalia yrittäjän stressiä vaan jotain muuta. Jatkossa voin taas keskittyä itse asiaan. Teboilista on otettu meihin yhteyttä, ihan ok-hengessä.

Asiakkaat ovat kiitelleet yrittäjän ratkaisua sosiaalisessa mediassa.

Pauli Reinikainen