4.1.2017 klo 17:02
Uutinen

Asiantuntija: Ei hätää yrittäjät – Kilpailutuksen välttely kunnissa vaikeutuu

Kilpailutuksen välttely ei pidä olla kuntapäättäjille mikään motiivi, viestittää kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä.

Parin päivän ikäinen hankintalaki on yrittäjille hyvä mahdollisuus kuntien kilpailutuksen välttelyä vastaan, sanoo Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Grekin antaa kommentilla vastineensa Ylen tämän päivän uutiselle, jonka mukaan kunnat käyttävät omia yhtiöitään kilpailutuksen kiertämiseen.

Uutisen mukaan kunnat voivat ohittaa lakisääteisen hankintojensa kilpailutuksen, jos niillä on yhtiöstä vähintään 0,1 prosentin omistajuus ja sen hallituksessa ainakin yksi kyseisen kunnan edustaja.

– Se on rohkea tulkinta, mutta ei voi suoraan sanoa, että se on väärä oletus, kun asioita on voitu tutkia vain suppeasti, Grekin kommentoi.

Kuka tahansa voi valittaa kilpailuhäiriköstä

Vasta voimaan tullut hankintalaki on Grekinin mielestä lääke, joka puree kilpailuhäiriköihin.

– Aikaisemmin niistä eivät voineet valittaa muut kuin kilpailevat yritykset hyvin rajallisesti. Nyt kenellä tahansa on mahdollisuus valittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ja sitä kautta markkinaoikeuteen.

Grekin ei pidä hankintalainsäädäntöä kuitenkaan erityisen keskenjääneenä.

– Se on askel oikeaan suuntaan. Jos yrittäjäjärjestö olisi saanut valita, olisimme menneet pidemmälle. Tämä on ihan hyvä tulos. Antaa maailman ensin vähän sopeutua, korjataan sitä aikanaan.

Kilpailun välttely ei ole kestävää

Grekinin mukaan yrittäjäjärjestö ryhtyy tutkimaan ovatko 0,1 prosentin omistajuuden ja niukan päätösvallan voimin kierretyt hankinnat olleet laillisia.

Vielä sitä ennen hän haluaa teroittaa kaikille kuntapäättäjille ja kuntavaaliehdokkaille, että kilpailun välttely ei johda mihinkään.

– Kilpailutuksen välttely ei pidä olla mikään motiivi päätöksenteossa. Se on rahan hukkaan heittämistä, Grekin varoittaa.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi