26.11.2018 klo 15:44
Uutinen

Asiantuntija tyrmää ABB:n yksipuolisen maksuaikailmoituksen: “Voi aiheuttaa isoja taloudellisia vahinkoja pienelle yritykselle”

Automaatiojätti ABB on ilmoittanut usealle yritykselle yksipuolisesta maksuaikojen muutoksesta yli 90 päivään.

Useampi automaatio- ja sähkövoimatekniikkaan keskittyvän ABB-konsernin suomalaisista yritysasiakkaista on saanut viime aikoina sähköpostia, jossa edellytetään hyvin yksipuolisesti maksuaikojen pidentämistä 90 päivään.

Asia on herättänyt yrittäjissä epätietoisuutta.

– Yrittäjä lähestyi meitä (Suomen Yrittäjiä) ja kysyi, miten asiaan pitäisi suhtautua. Neuvoin, että tällaiseen ei tarvitse suostua, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.

ABB perustelee muutosta kirjeessään maksuehtojen ”standardisoinnilla”. Yritys on jo muuttanut suuren osan toimittajiensa maksuehdoista.

ABB:n yrityksille lähettämän kirjeen mukaan yritys soveltaa jatkossa laskujen maksuehtoa siten, että lasku odottaa järjestelmässä kyseisen kuukauden viimeistä päivää ja sen jälkeen sille lasketaan 90 päivän maksuehto. Näin ollen maksuaika voi ylittää selvästi 90 päivän rajan. Jatkossa ABB:n järjestelmä kerää kaikki kyseisen kuukauden laskut ja maksaa ne kerrallaan samana päivänä. Kirje antaa ymmärtää, ettei neuvotteluvaraa ole:

”Valitettavasti se on sellainen asia mihin me emme voi vaikuttaa ja meidän on pakko elää sen kanssa, siksi meille olisi syytä päivittää sopimusta uusien maksuehtojen osalta.”

– Lain mukaan yli 30 päivän maksuajan muutos edellyttää sopimista osapuolten kesken. Jos toinen osapuoli kieltäytyy, maksuehtoa ei voi muuttaa. Tässä tapauksessa moni yrittäjä joutuu pohtimaan, joutuuko tekemään muutoksen pakon edessä. Saatetaan pelätä, että toinen osapuoli irtisanoo sopimussuhteen. Riskinä on, että yritys menettää ison asiakkaan ja hyvän yhteistyökumppanin, Toivonen jatkaa.

”Pieni yritys toimii pankkina isommalle”

Tuoreimman Yrittäjägallupin mukaan yksinyrittäjistä 7 prosenttia soveltaa 61-90 päivän maksuehtoa. Yli 90 päivän ehtoa soveltaa vain 4 prosenttia vastaajista. Yli 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä 61-90 päivän maksuehtoa käyttää 20 prosenttia ja yli 90 päivän maksuaikaa 6 prosenttia.

– Suomen Yrittäjät lähtee siitä, että yritysten välinen maksuaika on tavallisesti enintään 30 päivää, kaikki muut ajat ovat poikkeuksellisia, ellei pitemmän maksuajan taustalla ole esimerkiksi toimialan yleinen käytäntö. Pitemmät maksuajat ovat hyväksyttäviä esimerkiksi sesonkikauppaan liittyvissä sopimuksissa. Pidämme ABB:n toimintaa kyseenalaisena, koska se on sanelemassa maksuehdot yksipuolisesti. Toiselta osapuolelta ei aidosti kysytä, sopiiko muutos vai ei. Toivosen mukaan 90 päivän maksuaika voi aiheuttaa taloudellisia vahinkoja pienelle yritykselle.

– Käytännössä pieni yritys toimii pankkina isolle yritykselle. Se joutuu odottamaan omia saataviaan, vaikka maksaa itse enimmäkseen 30 päivän maksuajan mukaisesti. Vahingot voivat olla merkittäviä pienelle yritykselle.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi