25.1.2018 klo 18:02
Uutinen

Asiantuntijat varoittavat esineiden internetin riskeistä – ”verkossa pelkästään lähettääkseen tietoja”

Yhä useampi kodin laite on verkossa. Niiden tietoturvariskit huolestuttavat nyt asiantuntijoita.

Tietoturva-asiantuntijoiden koostama raportti varoittaa esineiden internetin (IoT) riskeistä.

Tietoturvayhtiö F-Securen rahoittaman Internet of Things: Pinning down the IoT -raportin mukaan esineiden internetin tietoturvaa ja yksityisyyttä koskeva sääntely on puutteellista. Raportti suositteleekin pikaisia toimenpiteitä.

Kuluttajat eivät useinkaan ole tietoisia verkkoon kytkeytyneiden laitteiden riskeistä.

– Tuloksena voisi olla vielä pelottavampi tilanne kuin iltapäivälehtien puhelinhakkerointiskandaali Isossa-Britanniassa, sillä turvattomien internet-laitteiden käyttö on levinnyt erittäin laajalle, raportissa arvioidaan.

– Lopulta miltei jokainen kodissa oleva laite on verkossa, mutta käyttäjät eivät miellä niitä älylaitteiksi. Tyhmiltä vaikuttavat laitteet eivät tarjoa kuluttajille mitään erityisiä toimintoja, sillä ne ovat verkossa pelkästään lähettääkseen tietoja ja analytiikkaa yhtiölle, joka ne on valmistanut, sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen raportissa.

Durhamin poliisin poliisipäällikkö Michael Barton haluaisi välttää tiukkaa sääntelyä.

– Leluja ei voi myydä, jos niissä on mahdollisesti lapsia sokeuttavia neuloja. Autoja ei voi myydä, jos niiden jarrut toimivat vain ajoittain. Yhtä mahdotonta pitäisi olla myydä IoT-ratkaisuja, jotka mahdollistavat käyttäjän pankkitilin tyhjentämisen.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill