27.5.2021 klo 10:28
Uutinen

Askarruttavatko työsuhteiden pelisäännöt? – Listasimme 7 yleisintä työsuhdepulmaa

Suomen Yrittäjien lakineuvonta vastaa viikoittain työsuhteisiin liittyviin kysymyksiin. Työsuhdeopas kokoaa ensiapua työoikeudellisiin kysymyksiin.

Suomen Yrittäjien lakineuvontaan tulee jäsenyrittäjiltä viikoittain kysymyksiä työsuhteisiin liittyen. Työnantajia askarruttavia teemoja on monia ja niistä on koottu opas, joka käy läpi keskeisimpien teemojen pääkohdat ja tarjoaa ensiapua työoikeudellisiin kysymyksiin.

Opas on osa Työ- ja Elinkeinoministeriön ja Suomen Yrittäjät ry:n yhteistyössä toteuttamaa yrittäjien työsuhdeneuvontapalvelua.

– Viime kesänä lakineuvontatiimi keräsivät teemoja verkkosivuille. Opas on kooste niistä, oppaan kokonaisuudesta vastaava asiantuntija Iivari Järvinen kertoo. Järvinen kertoo seitsemän teemaa, joista lakineuvonta yleisimmin saa kysymyksiä. Vastauksia näihin löytyy lakineuvonnan lisäksi Työsuhdeoppaasta. Siihen voi tutustua tästä.

Vuosilomat

– Näitä kysymyksiä tulee sesonkiluonteisesti kesälomakauden lähestyessä sekä joulu-, tammi- ja helmikuussa. Usein kysymykset koskevat vuosiloman kertymistä, antamista ja vuosilomapalkkaa.

Koeaika

– Koeaikaa koskevat kysymykset liittyvät usein koeajan purkamiseen ja pidentämiseen. Työntekijä voi olla esimerkiksi pitkään pois sairastumisen tai perhevapaan takia, koeaikaa voidaan jatkaa vastaavan ajan verran.

Lomautukset

– Koronaan liittyen lomautusasiat ovat nousseet jälleen esiin. Nyt yhteiskunta on alkanut jälleen avautumaan ja täydet lomautukset muuttuvat osa-aikaisiksi. Nämä osittaiset lomautukset ovat herättäneet kysymyksiä.

Sairauspoissaolot

– Sairausajan palkanmaksuvelvollisuus herättää kysymyksiä: Onko velvollisuutta maksaa ja kuinka pitkältä ajalta.

Arkipyhät ja pekkaspäivät

– Työajan lyhennysvapaat ovat erityisesti osa-aikaisten työntekijöiden osalta mutkikkaita. Kuukausipalkkaisten osaltahan ne menevät aika suoraviivaisesti.

Työsuhteen päättäminen

– Työsuhde voi päättyä työntekijästä johtuvasta syystä tai tuotannollis-taloudellisista syistä. Näistä sekä varoitusten antamisista tulee kysymyksiä viikoittain.

Työaikakysymykset

– Millaista työaikaa voi teettää ja mitä siitä pitää maksaa, on hyvin yleinen kysymys.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi