23.3.2018 klo 12:02
Uutinen

Autokauppiaan dramaattinen kohtaaminen puukkomiehen kanssa: ”Ajattelin, että kyllä minä tuolle pärjään”

40 vuotta autokauppiaana työskennellyt lahtelainen Heikki Anttila tyrmäsi huppupäisen ryöstäjän asiakirjakansiolla ja jahtasi puukkomiestä kaupungin keskustaan.

Lahtelaiseen autoliikkeeseen viime joulukuussa astellut asiakas oli kiinnittänyt autokauppias Heikki Anttilan huomion jo ennen sisääntuloa.

– Kaveri oli pyörinyt noin tunnin verran liikkeen edessä. Autoliike sijaitsee lähellä rautatieasemaa, joten moni tekee tähän treffit, jonka jälkeen jatkavat matkaa, Heikki Anttila kertoo Yrittäjät.fi:lle.

Anttila poistui liikkeestä asioille ja palattuaan takaisin näki saman miehen seisovan edelleen autokaupan edessä.

– Ajattelin, että ehkä hän ei ole saanut kyytiä.

”Tallustelee suoraan kohti”

40 vuotta autokauppiaana työskennellyt yrittäjä siirtyi sisätiloihin työpöytänsä ääreen.

– Tein siinä normihommia tietokoneella, pöydällä oli kansio levällään.

– Sitten huomasin, että ulkona ollut kaveri tulee sisälle ja tallustelee suoraan kohti, puukko kourassa, Anttila muistelee.

Teräase työntyi noin puolen metrin päähän Anttilasta.

– Kaveri sanoi, että ”toimi silleen kuin hän käskee”. Nousin työpöydältä ylös, mutta olin loukussa. Otin kansion käteeni ja huitaisin sekä tönäisin sillä kaveria voimakkaasti. Hän lensi läheiseen keittiösyvennykseen.

”Siinähän sinä olet”

Autokauppias juoksi ulko-ovesta ulos, mutta epäonnekseen kaatui rappusissa polvilleen. Ovesta rynnisti myös epäonnistuneen ryöstöyrityksen tekijä.

– Ajattelin, että varmasti saan hänet kiinni. Otin takin sekä puhelimen ja säntäsin perään.

Yrittäjä tavoitti miehen läheisen Matkakeskuksen liepeiltä.

– Kaveri oli siellä vaihtamassa vaatteita. Sanoin, että ”perkele, siinähän sinä olet”.

Takaa-ajo käynnistyi uudelleen.

– Minulla ei ollut kuitenkaan kiinnostusta ottaa häntä kiinni. Olin siinä vaiheessa jo soittanut hätäkeskukseen. Välillä otin valokuvia, että jäisi jotain todistusaineistoa.

”En hätkähtänyt”

Anttila kertoo hypänneensä paikalle tulleen poliisipartion kyytiin. Pakenija oli siinä vaiheessa paikallistettu Lahden Kauppahalliin, josta hänet pian napattiin.

Joulukuinen tapaus ei ole jäänyt kalvamaan yrittäjän mieltä. Ryöstöyritys oli ensimmäinen Anttilan nelikymmenvuotisella autokauppiasuralla.

– En hätkähtänyt niin, että olisin mennyt paniikkiin. Mies näytti sen verran lepsulta, ei oikein konnan näköiseltä. Ajattelin, että kyllä tuolle pärjään. Huitaisen ja selvitän itseni pois tilanteesta. Eihän siinä tiennyt toisen ajatuksista sen tarkemmin kun vain pari sanaa vaihdettiin.

Tapauksesta uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi noin viisikymppisen insinöörimiehen ryöstön yrityksestä puolen vuoden ehdolliseen vankeustuomioon.

Mies tuomittiin maksamaan kauppiaalle korvauksia tuhat euroa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: iStockphoto