4.9.2023 klo 08:42
Uutinen

Avainsanana yhteistyö

Outokummun yrittäjät haluaa nyt kehittää toimintaansa, ja ideoita on haettu myös maakunnan ulkopuolelta.

Teksti ja kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Anne-Mari Karttunen, 38, ei koskaan varsinaisesti haaveillut yrittäjyydestä tai taloushallinnon töistä. Silti hän on ollut viimeiset viisi vuotta outokumpulaisen taloushallinnon kumppanuutta yrityksille ja yhteisöille tarjoavan Tilitoimisto Kroisos Pennasen toinen yrittäjä.

– Siskoni ja hänen miehensä perustivat yrityksen 20 vuotta sitten. Vietimme paljon aikaa yhdessä, hengailin tuolloin toimistolla ja kerran aloin lajitella kuitteja heidän apunaan. Sen jälkeen tein avustavia töitä. Vuonna 2019 minun oli tehtävä nopea päätös yrittäjäksi alkamisesta, sillä siskoni menehtyi äkillisesti, Karttunen kertoo.

Hän on toiminut Outokummun yrittäjien hallituksessa kymmenisen vuotta, ja hoitanut muun muassa sihteerin ja rahastonhoitajan tehtäviä. Tämän vuoden alussa hänestä tuli yhdistyksen puheenjohtaja.

– Keskitymme tänä vuonna muun muassa tekemään viestinnästämme parempaa. Meillä ei ole täysin selkeää kuvaa siitä, mitä jäsenet haluavat, ja siksi kartoitamme myös heidän toiveitaan ja tarpeitaan.

Monenlaista yhteistyötä

Avun ja tuen lisäksi paikallisyhdistys järjestää esimerkiksi tapahtumia ja retkiä sekä syksyisin yhteisjuhlan naapuruskuntien yhdistysten kanssa. Tänä vuonna juhla on neljän kimppa.

– Juhlassa näemme toisiamme ja tutustumme uusiin yrittäjiin. Tänä vuonna Outokummun, Liperin ja Polvijärven yrittäjien lisäksi juhlassa ovat ensimmäistä kertaa myös Heinäveden yrittäjät.

Keväällä hallitus kävi Iisalmen yrittäjien vieraana. Yhdessä tehtiin muun muassa yritysvierailuja ja tutustuttiin toisen yhdistyksen toimintaan. Vierailu viritti keskustelun kaupungin ja yrittäjien yhteistyön kehittämisestä.

– Meillä on aina ollut hyvä yhteistyö kaupungin kanssa. Kaupunginjohtaja osallistuu toimintaamme ja käymme muun muassa yhdessä vierailulla Outokummussa aloittavien yritysten luona. Palvelutarpeemme kuitenkin muuttuvat koko ajan, ja yhteistyötäkin on pystyttävä mukauttamaan, Karttunen summaa.

Katukuva virkistynyt

Outokummun yrittäjien paikallisyhdistyksen noin sadasta jäsenestä valtaosa on pienyrittäjiä. Yritykset voivat hyvin, etenkin kun keskustan tietyöt on saatu pitkälti päätökseen.

– Meille on tullut uusia kivijalkaliikkeitä, kahviloita ja niin edelleen. Myös kauneus-, terveys- ja liikuntapalvelut ovat saaneet uutta sijaa.

Toisaalta työvoiman löytäminen on haaste, joka näkyy erityisesti teollisuusyrityksissä. Varsinkin suuret yritykset koettavat vastata haasteeseen työnantajamielikuvan luomisella.

– Se on pienempienkin yritysten haaste, johon pitää pystyä vastaamaan, että yrityksissä riittää työntekijöitä myös tulevaisuudessa, Anne-Mari Karttunen summaa.