31.3.2018 klo 08:02
Uutinen

Biohiilen markkinat alkuvaiheessa – Henrietta Kekäläisen startup hyödyntää San Franciscon puuainesta

Biohiiliteknologiaa kehittävä startup-yritys Carbo Culture pyrkii ratkomaan ilmastonmuutosta.

Yksi sen perustajista Henrietta Kekäläinen on tunnettu Mehackit-nimisestä yhdistyksestä, joka vie koodausoppia kouluihin taiteen avulla.

Biohiiliyritys on rekisteröity Suomeen ja sen kotipesä on San Franciscossa. Nyt huhtikuussa avautuva pilottilaitos on kaksi tuntia San Franciscosta itään sijaitsevalla maaseudulla. Biohiili on yksinkertaistettuna biomassasta pyrolyysin, eli kuivatislauksen avulla tuotettua hiiltä. Kaliforniassa on valtavasti biojätettä, mutta siellä ei ole kiinnostusta tuottaa siitä bioenergiaa, koska aurinkolämpö on halpaa. Kekäläisen ja yhtiökumppaneiden Christopher Carstenin ja Sam Van Wesenbeeckin yritys käyttää maatalouden ja ruoantuotannon erilaisia puuaineksia tuotannossaan.

Kekäläinen kertoo biohiilen hinnan nousevan nyt jatkuvasti, mikä osoittaa, ettei kukaan ole pystynyt vielä lunastamaan lupausta.

– Biohiilen tutkimus on räjähtänyt ja uusia käyttötarkoitus löydetään. Se tulee myös korvaamaan aktiivihiiltä.

Carbo Culturen suunnitelmissa on aloittaa kaupallisen tehtaan rakennustyöt ensi vuonna. Silloin biohiilen tuotanto myydään maaperän parannukseen.

Modulaarinen laitteisto kulkee asiakkaiden luokse

Biohiili astui Kekäläisen elämään jo vuonna 2013, kun hän oli päässyt Piilaaksossa sijaitsevan Singularity yliopiston The Global Solutions Program -koulutukseen. Hän tapasi kurssilla nykyisen yhtiökumppaninsa Carstenin. Yrityksen he perustivat vuonna 2016.

Carbo Culture sai helmikuussa yhtiölleen rahoitusta 550 000 euroa. Ensi vuoden tavoite, kaupallisen mittakaavan laitos, on muutaman miljoonan investointi. Tehtaan laitteisto tulee olemaan modulaarinen ja liikuteltava.

Kuva: Tommi Anttonen

Lue lisää Carbo Culturesta ekologisista startupeista kertovasta jutustamme huhtikuun Yrittäjä-lehdestä!

yrittaja-lehti_banneri

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi