21.11.2022 klo 16:26
Uutinen

Bisnesblogi: Pullomuovi timantiksi – ja Nokian jätteet raaka-aineiksi?

Ehkä joku ratkaisu on olemassa, mutta olemmeko valmiita toteuttamaan sen, kysyy Mila Tannermaa kolumnissaan.

NYKYTIEDE kertoi taannoin, että jopa pullomuovit voidaan muuttaa timanteiksi. Temppu onnistuu voimakkaalla laserilla.

Koe onnistui, kun pommitettiin ohutta PET-muovikalvoa laserilla ja saatiin luotua vaatimaton 6 000 asteen lämpötila. Tutkimus saattaa poikia jotain uutta tekniikkaa.

Oletan, että digitaalisuus ja innovatiivisuus tulevat koskettamaan monia osa-alueita elämässämme. Muutos on pysyvää ja paluu vanhaan on taakse jäänyttä. Jokaisen ihmisen proaktiivisuus auttaa tulevia sukupolvia selviämään niistä jätevuorista, joita heille olemme jättämässä.

Ehkä joku ratkaisu on olemassa, mutta olemmeko valmiita toteuttamaan sen?

Pienillä askeleilla, vähän päivässä, paljon vuodessa…Kotitalouksissa syntyy todella paljon ”jätettä”, josta voitaisiin ajatusta muuttamalla luoda raaka-aineita. Niitähän ovat keväisin ja syksyisin puutarhat täynnä.

Muun muassa taloja ja autoja korjataan ja jätteitä syntyy. Yritykset voivat muuttaa jätteet raaka-aineeksi ekologisesti.

Miten täällä Nokialla – yksityiset ihmiset ja yritykset – voisimme päästä kohti parempaa?

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana on otettu ketteriä askeleita syy-seuraussuhtein ja saatu aikamoisia tapahtumaketjuja.

Sinun jäte. Kierrätys – yrityksen liiketoiminta? Maailma pelastukoon…

Julkaistu Nokian Uutisissa 3.11. Kirjoittaja Mila Tannermaa on Nokian yrittäjien hallituksen jäsen ja vetää maahanmuuttajataustaisten yrittäjien toimintaa Nokialla.