Päivi Siison
29.11.2021 klo 11:36
Uutinen

Bisnesblogi: Yhteistyötä yli rajojen

Yhdistyksissä ja myös yrityksissä uudistuminen jää joskus muutoksenpelon jalkoihin. On helpompaa tehdä asiat niin kuin ne on tehty ennenkin, koska uusien asioiden suunnittelu sekä toteuttaminen vaatii enemmän resursseja, kuin tutun toimintatavan noudattaminen.

Niin kuin kaikkialla on nykyään kilpailua, niin me paikallisyhdistyksetkin kilpaillaan mm. jäsenmäärästä ja sen lisäksi vuosittain on vuoden paikallisyhdistyskilpailu sekä kuntien elinvoimaisuutta mittaava elinvoimakuntakilpailu. Ja toki pieni kilpailu pitää homman mielenkiintoisena, mutta se ei saa olla syy kuppikuntaiseen toimintaan eikä este yhteistyölle.

Ennen jokainen paikallisyhdistys teki työtä vain omalla paikkakunnallaan, välittämättä siitä että naapuripitäjässä saatettiin tehdä aivan samanlaista tapahtumaa heidän jäsenilleen.

Kunnes muutama vuosi sitten henkilöt kolmesta eri paikallisyhdistyksestä; Nokian, Pirkkalan ja Ylöjärven Yrittäjistä, alkoivat yhdessä pohtia uusia toimintatapoja ja yhteistyön mahdollisuuksia. Juha, Jampe ja Lissu alkoivat oikein kummastella, että miksi me teemme kaiken yksin, kun voisimme tehdä osan toiminnastamme myös yhdessä.

Tottakai yhteisen tapahtuman järjestäminen on mielekkäämpää kun työ jakaantuu kolmelle ja väkimääräkin on kolminkertainen, mutta tärkeintä antia Rajat yli -yhteistyössä on ollut verkostot, ystävät ja tuki. Viimeksi eilen illalla yhteisessä Rajat yli -Whatsapp -ryhmässä vaihdettiin tsemppiviestejä ja kiiteltiin toisia tuesta.

Viime viikolla olin kuuntelemassa Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja- ja hallitusehdokkaiden tenttiä. Useammassa puheenvuorossa ehdokkaat ottivat puheeksi Rajat yli -toiminnan esimerkkinä siitä mitä yhdistysten pitäisi tehdä tulevaisuudessa, mitä kaikkien pitäisi nyt tehdä. Yhteistyötä.

Mikään organisaatio ei pysty aloittamaan yhteistyötä, mikään yhdistys ei saanut ideaa aloittaa Rajat yli -toimintaa, vaan se oli kolmen ihmisen idea, josta homma lähti. Tottakai yhdistykset ottivat idean ja toiminnan omakseen, mutta kaikessa toiminnassa ihmiset ovat avaimia muutokseen, uudistumiseen sekä yhteistyöhön.

Sama yhteistyön ja uudistumisen tarve pätee kaikkialla ja on sovellettavissa yhdistyskentän ulkopuolellakin. Ilman yhteistyötä tehdään paljon turhaa päällekkäistä työtä ja monta hyvää ideaa jää toteuttamatta.

Unohdetaan kuppikuntaisuus ja itsekkyys, koska niille ei ole enää tänä päivänä tilaa. 

Otetaan tilalle rajojen ylittäminen ja avoimuus uudenlaiselle yhteistyölle.

Itse ylitän erään rajan 1.1.2022 kun aloitan Nokian yrittäjät ry:n puheenjohtajana. Toivon, että pystyn lunastamaan kaikki odotukset ja uudistamaan toimintaa, perinteitä unohtamatta.

Päivi Koskinen
Varapuheenjohtaja, tiedottaja
Nokian Yrittäjät ry