Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.5.2017 klo 21:50
Uutinen

Bitcoinin arvo nousi huippulukemiin: ”Sijoittaminen erittäin riskialtista”

Maailman suosituin kryptovaluutta bitcoin on ollut erinomainen sijoitus viimeisen puolentoista vuoden aikana. Valuutan arvo on noussut peräti seitsenkertaiseksi.

Maksuvälineenä bitcoin ei ole kuitenkaan ottanut tuulta alleen, ainakaan Suomessa.

– Maksupaikkoja on Helsingissä itse asiassa vähemmän kuin kolme vuotta sitten, itsekin bitcoineja omistava tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo.

Järvinen pitää bitcoinin murtautumista yleiseksi maksuvälineeksi vaikeana, varsinkin nyt kun pankit ovat kehittäneet lähimaksamista korteilla ja sovelluksilla.

– Arkipäiväiselle bitcoineilla maksamiselle ei ole nyt tarvetta.

Selvästi käyttökelpoisempi bitcoin on maiden välisessä rahansiirrossa, josta tavalliset pankit perivät isoja palkkioita. Yhä useammalle bitcoin on puhdas sijoitus.

– Sijoittajat etsivät jatkuvasti tuottoisampia kohteita ja viime aikoina bitcoin on ollut erittäin tuottoisa. Bitcoiniin sijoittaminen on kuitenkin erittäin spekulatiivista ja riskialtista, koska sen kurssikehitys ei seuraa mitään taloudellisia tunnuslukuja, Järvinen muistuttaa.

– Kukaan ei juuri nyt tunnu tietävän, mitä arvonnousun taustalla on. Osasyy voi olla sillä, että Kiina ja Venäjä ovat lieventäneet bitcoinin säännöstelyä. Australiassa puolestaan puhutaan, että bitcoinista voisi tulla virallinen maksuväline.

Rikollisten suosiossa

Bitcoin on ollut usein mediassa esillä negatiivisessa valossa, viimeksi WannaCry-haittaohjelman kohdalla. Kyberrikolliset perivät usein kiristysohjelmien haalimia lunnasrahoja nimenomaan bitcoineina. Selvästi suurempi ongelma on bitcoinien käyttö huumerikollisten keskuudessa.

Bitcoin ei ole saanut vielä varteenotettavia kilpailijoita, vaikka erilaisia kryptovaluuttoja on maailmassa jo useita satoja. Tunnetuimpia niistä ovat Litecoin ja Ethereum. Niidenkin arvo on noussut viime aikoina selvästi. Arvonnousu tekee bitcoinista jatkuvasti kiinnostavamman myös rikollisten silmissä.

– Haittaohjelmat pyrkivät varastamaan bitcoin-lompakoita tietokoneelta mutta tähän asti bitcoinin salaus on ollut riittävän hyvä, Järvinen sanoo.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi