Kuo Yr Senioriyrittäjä 2021
Kuopion vuoden 2021 Senioriyrittäjänä palkittiin Buffo-asujen Jatta Pöllänen (kesk) Palkinnon puheenjohtaja Sirpan Karpin kanssa luovutti Työeläkeyhtiö Elon Raimo Luukkonen.
25.11.2021 klo 17:30
Uutinen

Buffo-asut Jatta Pöllänen vuoden Senioriyrittäjä

Kuopion Yrittäjät ja Työeläkeyhtiö Elo palkitsivat järjestön syyskokouksen yhteydessä 25.11. Buffo-asujen yrittäjän Jatta Pölläsen vuoden 2021 Senioriyrittäjänä. – Jatta Pöllänen on pitkän yrittäjän uran tehnyt käsityöläinen, joka on löytänyt markkinaraon erityisesti ikäihmisistä suunnittelemalla ja tekemällä heille helposti päälle puettavia vaatteita. Jatta on myös yksinyrittäjä, ja varsinainen monitaituri, joka paitsi valmistaa itse vaatteet toimitiloissaan Kuopiossa, myös suunnittelee ne ottaen huomioon asiakkaan tarpeet ja toivomukset sekä hoitaa yrityksen markkinoinnin ja muut yrittämisen hallinnolliset tehtävät, kertoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi.

Kädentaidot verenperintönä 

”Olen ommellut ja tehnyt käsitöitä pienestä pitäen. Kädentaidot tulee suvusta, jossa on ompelijoita, räätäleitä ja taitavia piirtäjiä. Myös äiti ja äidinäiti valmistivat vaatteita kyläläisille, joten olen yrityksessäni tavallaan jatkanut heidän työtään”, kertoo vaatetusalan artenomiksi vuonna 1998 valmistunut Jatta Pöllänen. 

Oman yrityksen perustaminen oli Jatan suunnitelmissa heti valmistumisen jälkeen. Rooli- ja naamiaisasut Buffo perustettiin vuonna 1999 yrittäjäkurssin jälkeen, mutta alku ei ollut helppo, sillä omia suunnitelmia vastaavia töitä ei löytynyt ja Jatta päätyi pariksi vuodeksi alihankintaompelijaksi.  

Järjestön tarjoama apu toi kasvua yritykseen 

”Ensimmäisen ompelimo-myymälän perustin Niiralankadulle, mutta heikon työtilanteen takia päädyin taloudellisiin vaikeuksiin. Apua sain Kuopion Yrittäjiltä yrityskonsultin muodossa, kun Upi Heinonen auttoi minua laatimaan uuden liiketoimintasuunnitelman. Olen häneltä saamastani avusta kovasti kiitollinen. Tein paljon töitä, etsin uusia asiakkaita, suunnittelin uusia malleja ja kuosivalikoima monipuolistui. Muutin liiketilani Asemakadulle, jolloin asiakkaita tuli lisää. Tuohon aikaan myös kotisivujen perustamisella oli iso vaikutus siihen, että sain lisää asiakkaita ja taloudellinen tilanteeni muuttui parempaan suuntaan”, Jatta kertoo yrityksensä alkuvaiheista.    

Hankalista ajoista selvittyään töitä on riittänyt, joskus vähän liikaakin.  Aktiivinen markkinointi on tuonut asiakkaita ja asiakkaiden omien toiveiden ja mittojen mukaan tehtäviä vaatteita toimitetaan palvelutaloihin ympäri maata.  

Buffo-asut on jalkautunut asiakkaiden pariin järjestämällä myyntinäyttelyitä mm. Helsingissä palvelutaloissa. Lisäksi yritys on mukana ikäihmisille palveluita tuottavien toimijoiden Tarjoomo-osuuskunnassa, ja tavoittaa myös sitä kautta oman kohderyhmän.  

Harjoittelijasta yrityksen jatkaja  

”Tarkoituksena on jäädä eläkkeelle muutaman vuoden sisällä, joten olen erittäin iloinen siitä, että olen löytänyt työlleni jatkajan. Olen tehnyt oppilaitosten kanssa yhteistyötä, ja minulla on ollut harjoittelijoita, joista viime kesänä ollut on kiinnostunut yritykseni jatkamisesta. Tarkoituksena on auttaa ja perehdyttää hänet alkuun, joten hänen on paljon helpompi lähteä yrittäjäksi kuin minun aikoinaan. Tuntuu myös huojentavalta olemassa olevien asiakkaiden kannalta, että toiminta jatkuu”, iloitsee Jatta Pöllänen.   

Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen