8.3.2018 klo 07:02
Uutinen

Digikoulun kautta Google-haun kärkeen – “Digitaalisuus on tulevaisuutta”

Elettiin vuotta 1997. Rovaniemellä sijaitsevan Roifoton ovi avautui ja sisään kannettiin yrityksen historian ensimmäinen tietokone. Se oli suuri ja kömpelö. Näppäimiä sai painaa syvään ja käynnistymistä odotella kotvasen. Kone hankittiin pääasiassa laskutuksen helpottamiseksi, eikä muuta käyttötarkoitusta ollut sen enempää mielessä kuin olemassakaan. Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin tilanne on toinen. ”Meillä on kuusi tietokonetta, joista jokaiselle oma käyttötarkoituksensa. On oma kone kuvankäsittelylle, toinen laskutukselle ja niin edelleen,” kertoo Roifoton toinen yrittäjä Kimmo Pallari.

Printtiä ja digiä

Noin viisitoista vuotta sitten Roifotolle perustettiin ensimmäiset verkkosivut. Sivujen tekeminen ulkoistettiin toiselle yritykselle, mikä olikin varmasti järkevää. ”Emme me itse alkaneet niitä tekemään, koska emme ole ammattilaisia,” Pallari kuittaa. Uudet verkkosivut alkoivat pian tuottaa hedelmää ja asiakkaat tehdä ensimmäisiä kuvatilauksia netin kautta. Silloinen kuvavaihtoehtojen määrä, varsin alhainen sellainen, saattaisi nyt naurattaa, mutta uudistus oli siihen aikaan suuri, arvokas ja merkityksellinen. Se oli alkusoitto muutoksen tuulille, jotka jo oven takana puhalsivat.

Tänä päivänä Rovaniemen kenties tunnetuimmasta valokuvausliikkeestä omat kuvat saa mukaan mitä moninaisimmilla materiaaleilla, useassa eri koossa ja raameissa joko verkon kautta tai paikan päällä. Kuvia saa tulostettua niin mukeihin, paitoihin, avaimenperiin kuin taulupohjiinkin laadusta tinkimättä. ”Eihän tällaista voinut silloin alkuvuosina kuvitellakaan. Digitaalisuus on myllertänyt tämän alan täydellisesti,” Pallari sanoo.

Roifoto hyödyntää mainostuksessa edelleen myös printtimediaa, eikä aidoista, vanhojen hyvien aikojen asiakaskohtaamisista tingitä. Pallari ja yhtiökumppani Riitta Putula kokevat liikkeessä livenä tapahtuvan asiakaspalvelun olevan yrityksen suola. Digitaalisuus on kuitenkin tarjonnut yritystoiminnalle uuden ulottuvuuden. Yksi näkyvimpiä ja tuoreimpia uudistuksia koskee passikuvia. ”Asiakkaan ei tarvitse enää itse kiikuttaa passikuvia poliisille skannattavaksi. Vuonna 2013 pääsimme siitä eroon kun poliisi otti käyttöön LUPPA -järjestelmän. Nyt me syötämme kuvat järjestelmään ja poliisi saa ne heti,” Putula selittää.

Mars Digikouluun

Maailma on muuttunut nopeasti ja nopeaksi. Sisällöntuottaminen tapahtuu entistä vauhdikkaammin ja yhä useammalla verkon kanavalla samanaikaisesti. Sen osoittaa muun muassa Google, jonka hakujärjestelmän kärjessä ovat useimmiten ne yritykset, jotka päivittävät tietojaan monilla eri verkon kanavilla aktiivisesti. ”Meillä verkkosivuja päivitetään säännöllisin väliajoin, mutta emme ole mitenkään liian aktiivisia. Itse asiassa ne kaipaisivat kyllä päivitystä nytkin,” Pallari naurahtaa.

Roifoton yrittäjät ovat pääasiassa opiskelleet itse digitaalisten välineiden hyödyntämistä liiketoiminnassa. Pallari suoritti ensimmäiset digitaalisenkuvankäsittely- ja digikamerakurssit jo vuonna 1995. Jotain on myös ulkoistettu. ”Jonkin verran olemme maksaneet siitä, että esimerkiksi Google-haussa saamme hakutuloksia,” Pallari kertoo. Yrittäjä myöntää myös, ettei lisäkoulutus aiheen tiimoilta olisi ainakaan haitaksi. ”Osaamista on pakko kasvattaa. Digitaalisuus on tulevaisuutta,” hän summaa.

Lapin Yrittäjien maksuton Digikoulu

Rovaniemellä 10.4. klo 13-16

Yrittäjän Digikoulu tuo digitalisaation yrittäjän luo käytännönläheisesti rohkaisevien esimerkkien avulla

Ohjelma:

  • Yrittäjän Digikoulu alkaa yrittäjän tarinalla: ”Näin digi tuli meille taloon.”
  • Yrittäjätarinan jälkeen vuorossa on työpajoja
  • Osallistuja pystyy osallistumaan kaikkiaan kahteen työpajaan

Ilmoittaudu tästä!

Digikoulu järjestetään yhdessä kumppaneidemme Fennian, Elisan ja Holvin kanssa