30.1.2018 klo 12:26
Uutinen

Drone tirkisteli taivaalta, yrittäjä pelästyi: Toimi näin, jos epäilet samaa

Poliisi kehottaa ottamaan taivaalta tulevan uhan vakavasti esimerkiksi silloin, kun käsitellään luottamuksellisia asiakirjoja.

Lapin Kanssa kertoi eilen rovaniemeläisen yrittäjän dronehavainnosta. Mökkiyrittäjä Paula Kokkonen oli huomannut kesken töidensä, että ilmassa vain parin metrin korkeudella surisi drone eli nelikopteri tarkkailemassa tämän puuhia.

– Siitä jäi tosi inhottava olo, kun katselin dronen perään. Tunne oli uskomaton, että joku tarkkailee minua, Kokkonen kommentoi lehdelle.

Yrittäjä ei ehtinyt saada kuvaa todisteeksi.

Lain mukaan dronen lennättäminen yksityisalueen yläpuolisessa ilmatilassa on lähtökohtaisesti sallittua, mutta siitä ei saa aiheutua haittaa tai häiriötä kotirauhan piirissä tai muuallakaan maan päällä oleskeleville. Lennättäjän on lisäksi muistettava teknisellä laitteella katselua ja kuvaamista koskevat rajoitteet, joiden tarkoituksena on estää salakatselu.

Rikosilmoitus vasta, jos epäilet rikosta

Poliisihallituksen droneasiantuntija kehottaa tekemään rikosilmoituksen viimeisenä keinona, vasta jos epäilee rikoksen tapahtuneen. Rikosilmoituksessa on oleellista kuvata tapahtunut niin tarkasti kuin mahdollista.

Poliisin mukaan rovaniemeläisyrittäjän kuvaama tapaus saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön, jos dronella kuvataan yksityisyydensuojan piiriin kuuluvalla alueella kuten pihalla. Rikosnimikkeistä tällöin voisi toteutua esimerkiksi salakatselu tai kotirauhan rikkominen.

– Nämä edellyttävät kuitenkin tahallisuutta ja asiaa vaikeuttaa se, ettei kotirauhan suojaaman alueen määritelmä ei ole aivan yksiselitteinen. Lisäksi on voitu rikkoa myös ilmailunormeja, ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta kertoo.

”Varauduttava kaikessa toiminnassa”

– Miehittämättömissä ilma-aluksissa on rikollisen kannalta paljon potentiaalia. Vain mielikuvitus on rajana, miten niitä voidaan käyttää rikollisessa tarkoituksessa tai haitan aiheuttamiseen, Hätönen jatkaa.

Hätösen mukaan poliisilla on vielä varsin rajalliset mahdollisuudet puuttua drone-lentämiseen.

– Jos pääsemme tilanteeseen kiinni tuoreeltaan ja paikan päällä, se on helpompaa. Meiltä puuttuu kuitenkin edelleen toimintavaltuuksia ja tekniikkaa, mitä tarvitsisimme.

Hätönen muistuttaa yrittäjiä varautumaan taivaalta tuleviin uhkiin.

– Maailma on muuttunut siltäkin osin. Uhka ilmasta on tullut jäädäkseen. Aikaisemmin suojauduimme vain maanpäällisiltä luvattomilta tunkeiluilta. Uusi uhka on huomioitava kaikessa tekemisessä. Jos käsitellään luottamuksellista materiaalia kokoustilassa, on mahdollista, että sitä tarkkaillaan ulkoapäin pitkällä kameraoptiikalla. Silloin tulee kyseeseen myös toimitilojen suunnittelu.

Hätösen mukaan vakoilutapauksia on tullut poliisin tietoon vasta vähän.

– Osaltaan ehkä siksi, että ne eivät paljastu, eikä riskiä tiedosteta tarpeeksi hyvin.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi